Viden

Årsager til seksuelt salg og bytte – Økonomi

Skrevet af Reden Ung

2 hurtige om indholdet

Økonomi er svært for rigtig mange mennesker, og det kan være fristende at tjene lidt ekstra, ved f.eks. at sælge et nøgenbillede af sig selv eller give et blowjob. 

Du skal læse artiklen hvis du er nysgerrig på hvorfor økonomi kan være en årsag til at man bytter eller sælger noget seksuelt, og hvorfor det også kan være et problem.

Hvis man gerne vil stoppe med at sælge eller bytte noget seksuelt, så kræver det at man er motiveret for at lave en livsstilsændring. 

Det kan være rigtig svært at gøre på egen hånd, og derfor giver det mening at man rækker ud til nogen der kan hjælpe, f.eks. Reden Ung. 

Overvejer du seksuelt salg eller bytte?

Det er vigtigt for os at understrege, at der kan være store personlige og juridiske konsekvenser ved at bytte/sælge seksuelle ydelser for penge.

I Reden Ung møder vi unge som sælger/bytter seksuelle ydelser fordi det giver økonomisk mening for dem at gøre det. Det kan der være mange grunde til at det gør. 

Nogle unge fortæller, at de har brug for pengene til helt basale behov, som fx en husleje der skal betales eller til mad på bordet. Det kan også være unge, der har et højt forbrug af stoffer, som skal finansieres. 

Og så er der de unge som vi nok hører allermest om i medierne. De unge som sælger/bytter seksuelle ydelser for at få råd til en dyr designertaske, altså for at kunne skaffe sig selv nogle luksusvarer, som man ellers ikke ville have haft råd til. 

Luksus

En del af de unge vi taler med i Reden Ung fortæller, at en designertaske i nogle vennegrupper fungerer som en adgangsbillet ind i fællesskabet. Ingen taske = ingen venner. 

Nogle af de unge fortæller også, at de i starten så udvekslingen som en nem måde at skaffe hurtige penge på: ”Hvis jeg kan tjene 2000 kr. på et par timer, hvorfor skulle jeg så bruge hele min weekend nede bag kassen i Rema 1000?”. 

For dét er hurtige penge. Men hurtige penge er ikke nødvendigvis lig med nemme penge, og de fleste unge vil opdage at de, mere og mere, er nødt til at gå på kompromis med sig selv, sine værdier og sine grænser.

Og hvis man skal ændre på de vaner, så kræver det en ændring i ens livsstil. Præcis ligesom hvis man vil tabe sig. Det er ikke let.

Det kræver en livsstilsændring

Når først man er blevet vant til at pengene kommer hurtigt, og man måske har anlagt sig nogle dyre vaner, kan det være svært at undvære, også selvom det indebærer, at man må gå på kompromis med andre ting. 

Man kan have sat sig selv i en situation med en lidt for dyr husleje, blevet en del af et fællesskab hvor det er normalt at gå på café og spise brunch hver weekend eller lignende.

Og hvis man skal ændre på de vaner, så kræver det en ændring i ens livsstil. Præcis ligesom hvis man vil tabe sig. Det er ikke let. 

Arbejde med motivation

I Reden Ung arbejder vi med motivation, når vi møder unge i rådgivningen, som fortæller at økonomien i at sælge/bytte seksuelle ydelser fylder. 

Vi taler om fordele og ulemper ved at bytte/sælge seksuelle ydelser, og vi ved, at når der skal brydes vaner, tager det tid – det er ikke noget som sker hen over natten. Desværre. 

Vi ved også, at motivationen kan svinge. På gode dage kan det være nemt at mærke efter og sige fra over for ting man ikke har lyst til, også selvom man får mange penge for det. På andre dage kan et enkelt sug på en joint for et blowjob være svært at sige nej til. 

Har du brug for en snak om  fordele og ulemper omkring din situation med salg/bytte af seksuelle ydelser, kan du kontakte Reden Ung anonymt enten via chat, sms eller telefon

Var det brugbar viden for dig?

Mange tak for din feedback!

Relateret indhold

overlay--viden
adria-garcia-sarceda-CuAwMHalesU-unsplash (1)
Læs om hvordan du passer på dig selv, hvis du sugardater. Skrevet af RedenUng
overlay--viden
joseph-gonzalez-f8uw4INAAtI-unsplash (1)
Læs om dine seksuelle rettigheder hvis du er under 18 år.
overlay--viden
Illustration of a depressed woman staring into the distance
Læs om hvordan dine grænser kan blive påvirket hvis du vokser op i en familie med rusmiddelproblemer. Skrevet af BRUS
Svar på nogle få spørgsmål, så vi kan vise dig skræddersyet indhold, som passer til dig.
Når vi siger "Grænser", handler det om din evne til at mærke efter, hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange ved man hvad man kan lide, andre gange kan det være svært at mærke.
Vores test gemmer ikke noget om dig specifikt. Din mobil vil måske kunne huske dine svar, men du kan selv nulstille svarene under "Resultat"-knappen efter testen.
Spørgsmål 1 af 7
Vi starter let
Hvor gammel er du?
Spørgsmål 2 af 7
Hvilket køn identificerer du dig med?
Spørgsmål 3 af 7
Er du seksuelt aktiv?
Lidt personligt, men vigtigt for at kunne vise dig de rette artikler.
Spørgsmål 4 af 7
Føler du dig tryg ved at sætte ord på dine grænser overfor den person du er sammen med?
Kunne være en kæreste eller en tilbagevendende flirt
Spørgsmål 5 af 7
Hvis du nu tænker lidt efter ...
Er du nogensinde blevet presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Spørgsmål 6 af 7
Har du prøvet at gøre noget seksuelt eller dele noget intimt indhold for at få noget i bytte?
... det kunne fx være penge, opmærksomhed, gaver eller oplevelser.
Spørgsmål 7 af 7
Sidste spørgsmål:
Der findes flere måder, hvor du kan få gratis råd eller støtte. Hvis det skulle være, hvilken slags ville du så være mest interesseret i?

SPØRGESKEMA

Deltag i anonym undersøgelse om seksuelle grænser