2 hurtige om indholdet
Det skal du, hvis du gerne vil læse om at føles sig ensom som lgbtq+
Det er normalt at føle sig ensom i perioder. Det kan være meget overvældende, og det kan være nødvendigt at tale med din læge, hvis det begynder at påvirke din hverdag
Ensomhed kan være alvorligt, og er desværre mere udbredt blandt danske LGBT+ personer i sammenligning med resten af befolkningen. Det kan være svært at vinde over, men første skridt er at række ud, og søge hjælp og ligesindede.
At føle sig ensom
Det kan godt være forskelligt hvordan man føler sig ensom. For nogle kan ensomheden komme på besøg, selvom man er sammen med andre mennesker. Det kan f.eks. være hvis man føler at de ikke forstår, respekterer eller sætter pris på en. Omvendt kan ensomheden også komme i perioder, hvor man er isoleret eller har begrænset adgang til at se sine venner eller familie.
Ensomheden kan være meget overvældende, og kan ligeledes føre til andre symptomer, f.eks. søvnløshed, tristhed, modløshed, manglende motivation eller en over-opmærksomhed på hvad andre tænker om en.
Hvis ensomheden udvikler sig til f.eks. en depression eller angst, så er det nødvendigt at tale med lægen om situationen.
Anerkend følelsen
Følelsen af ensomhed forsvinder ikke ved at undertrykke den. Det første store skridt er derfor at genkende følelsen som ensomhed, når den opstår. Forsøg at accepter, at den er der, og giv den plads for en stund. Det betyder ikke, at du skal sætte pris på den eller ikke handle på den. Men for at kunne handle på den, skal du kunne identificere den.
Opsøg ligesindede
Bryd isolationen. Det er selvfølgelig langt nemmere sagt end gjort. For mange kan det dog være en stor hjælp at mødes med nye mennesker i faste, etablerede rammer.
Én god ide kan være at blive frivillig i en organisation, hvor arbejde danner ramme om samværet. Det kan være i en af LGBT+ Danmarks mange tilbud og fællesskaber eller det kan være i en anden LGBT+ organisation som LGBT Asylum, AIDS-Fondet, Sabaah, Copenhagen Pride eller i en organisation uden for LGBT+ miljøerne.
Pan Idræt er et stort sportsfælleskab for alle LGBT+ personer, hvor sporten er samlingspunktet. De udbyder en lang række sportsgrene – fra dans og golf over svømning og fodbold til styrketræning og rugby, som du kan dyrke i trygge og inkluderende fællesskaber.
Men alle fællesskaber er værdifulde. Også den lokale sportsklub, studenterforeningen, bridgeholdet, madklubben eller bare nogle gode venner eller familiemedlemmer kan være stor hjælp til at bryde isolationen som LGBT+ person.
Hos LGBT+ kan du også blive en del af AURA.
AURA er et frirum for unge LGBT+ personer under 18 år. Her er der ingen fordomme, højt til loftet og du har mulighed for at udleve din identitet, præcis som du har lyst.