Viden

Hvorfor deler jeg nøgenbilleder?

Skrevet af Cyberhus

At dele et nøgenbillede af sig selv med en kæreste eller flirt kan være spændende, udforskende, og en naturlig del af et forhold, men det kan også være en uhensigtsmæssig måde at få anerkendelse på. I artiklen her dykker vi ned i, hvad der kan ligge til grund for, at nogle deler nøgenbilleder af sig selv med andre.

En naturlig del af et forhold eller flirt

Der har de seneste år været meget fokus på ulovlig deling af nøgenbilleder, dvs. når personen, der videredeler et nøgenbillede, ikke har spurgt om lov til at dele billedet (eller videoen). I den forbindelse har der også været snak om, hvorfor nogen overhovedet vil dele et nøgenbillede af sig selv; Hvorfor vil man risikere, at ens nøgenbillede bliver videredelt? At man kan risikere at blive offentligt ydmyget? 

Desværre fører de spørgsmål ofte til meget skyld og skam hos dem, der har taget nøgenbilledet af sig selv, da der indirekte bliver sagt, at de også har noget af skylden for, at deres billede er blevet ulovligt delt. For hvis de ikke havde delt til at starte med, ville det aldrig være sket. 

Det kan dog aldrig være offerets skyld, at andre ikke overholder loven. Bebrejdelse af ofrene, der er blevet ulovligt delt, kan også føre til følelser af skam for dem, der tager og deler nøgenbilleder af sig selv uden, at de har oplevet at blive videredelt ulovligt. For det kan føles pinligt eller tabubelagt at gøre noget, som andre mener er risikofyldt eller dumt.

Det er ærgerligt med det bebrejdende fokus, da dét at dele intime billeder af sig selv kan være en hel naturlig del af at være i et forhold. Det kan også være en del af den flirt, man har med en, man er vild med. 

For mange kan det at dele et nøgenbillede af sig selv med en kæreste eller flirt være noget, der sker spontant og ikke nødvendigvis er noget, man har tænkt længe over. Det kan ske i forlængelse af en hed samtale, eller det kan være en måde at vise hinanden, at man tænker på, savner eller tænder på hinanden. 

Det kan altså være en anden måde at vise ens kærlighed på. Før der fandtes fotografiapparater, kunne man skrive kærestebreve til hinanden. Med den teknologi, der findes i dag, har man bare andre muligheder.

En udforskning

For andre kan deling af intime billeder handle om, at man er undersøgende på sig selv og ens seksualitet. Ligesom det er naturligt at eksperimentere seksuelt med fx ens partner, så kan dét at tage seksuelle billeder af selv også være en del af at eksperimentere. 

Det kan være en måde at udforske sig selv på, og se sig selv på en anden måde. Det handler ikke nødvendigvis om andre, men om sig selv og sin egen seksuelle udvikling. 

Der kan være en del spænding forbundet med at dele sig selv helt blottet og sårbar – hvordan vil den anden reagere? Og hvordan reagerer man selv på det? Det kan være en måde at opleve sig selv på en helt ny, og måske anden måde.

Men ligesom med alt andet, man giver af sig selv i en relation, så er det vigtigt at mærke efter, hvor ens grænser går, og om man kommer til at give mere af sig selv, end man egentlig har lyst til. 

Anerkendelse

For andre kan delingen af nøgenbilleder handle om, at det er rart at få den anerkendelse og ros, som kan komme efter man har sendt et nøgenbillede. Uanset om det er fra en kæreste, man kender godt eller en flirt, man måske kun lige har lært at kende. For de fleste er det altid rart, at andre giver positive kommentarer, og at få at vide, at man ser godt ud osv. 

Det er dog vigtigt at mærke efter, om man kommer til at overskride ens egne grænser i jagten på at få den anerkendelse. Hvis man fx begynder at tænke at nøgenbilleder er den eneste måde, man kan opnå anerkendelse på, så kan man være i gang med at overskride en grænse.

Mærk efter hvor dine grænser går

Det kan være sjovt, spændende og frækt at tage og sende nøgenbilleder af sig selv. Men ligesom med alt andet, man giver af sig selv i en relation, så er det vigtigt at mærke efter, hvor ens grænser går, og om man kommer til at give mere af sig selv, end man egentlig har lyst til. 

Det kan fx være godt at overveje, om der ligger nogle forventninger fra andre til, at man skal dele sig selv nøgen og intim. Det kan også være, at man tror, at alle andre sender nøgenbilleder,  så derfor bør man også selv gøre det. At sende et nøgenbillede er ikke noget man skal gøre for andres skyld eller fordi man tror, at andre forventer det.

Selvom det kan være en måde at eksperimentere med sig selv på, så er det vigtigt at huske, at man mister kontrollen med billedet, så snart det er delt – og der er risiko for at andre bliver en del af noget, som kun var tiltænkt to personer. På den måde adskiller det sig fra andre former for seksuelle eksperimenter. 

Det er svært at tænke over den slags konsekvenser, når man er i øjeblikket og sender et nøgenbillede, men usikkerheden over, hvad der kan ske med billedet, kan godt komme til at fylde for en igen senere. Hvis det sker, så er det en rigtig god idé fx at tale med kæresten eller den person som har modtaget billede, og fx bede om at det bliver slettet.

Det er også værd at overveje hvordan man tager nøgenbilleder, fx gøre sig overvejelser om balancen mellem fuld visning af krop eller om det skal være med undertøj på, om ansigtet er synligt eller ej, og om der er andre personlige ting med på billedet, som gør at man kan identificeres. Hvis man ikke har ansigt på eller andre personlige ting, kan det være en måde at beskytte sig selv på, hvis billedet bliver delt videre uden samtykke.  

Igen er det vigtigt at understrege, at hvis man skulle blive udsat for en digital krænkelse, hvor ens nøgenbillede bliver delt mod ens vilje, er det ikke ens egen skyld, og det bør anmeldes til politiet. 

Hvor gammel skal jeg være for at dele et nøgenbillede?

Ifølge straffelovens §226 og 235 er al seksuelt materiale af unge under 18 år ulovligt. Dvs. man må ikke optage, sende eller opbevare nøgenbilleder af sig selv, hvis man er under 18 år. Når man er 15 år, må man dog gerne sende til en kæreste.

Du skal have fået lov inden du sender et nøgenbilleder

Ifølge loven må du ikke sende nøgenbilleder af dig selv uden at have fået lov først af modtageren. Ellers kan det betegnes som blufærdighedskrænkelse.

Har du flere spørgsmål?

På Cyberhus.dk kan du stille spørgsmål om digitale oplevelser i Netlivsbrevkassen. Spørgsmålene besvares af netlivseksperter hos Center for Digital Pædagogik, som underviser elever, forældre og fagpersoner i emner knyttet til unges digitale trivsel. 

Var det brugbar viden for dig?

Mange tak for din feedback!

Relateret indhold

overlay--viden
money-2180338_1280
Læs om hvorfor nogle unge sælger/bytter seksuelle ydelser fordi det giver økonomisk mening for dem at gøre det. Skrevet af Reden Ung
overlay--viden
Illustration of a depressed woman staring into the distance
Læs om hvordan dine grænser kan blive påvirket hvis du vokser op i en familie med rusmiddelproblemer. Skrevet af BRUS
overlay--viden
AdobeStock_309889092 (1)
De unge i gruppechatten kommer med gode råd til hvordan I kan afstemme forventninger med hinanden
Svar på nogle få spørgsmål, så vi kan vise dig skræddersyet indhold, som passer til dig.
Når vi siger "Grænser", handler det om din evne til at mærke efter, hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange ved man hvad man kan lide, andre gange kan det være svært at mærke.
Vores test gemmer ikke noget om dig specifikt. Din mobil vil måske kunne huske dine svar, men du kan selv nulstille svarene under "Resultat"-knappen efter testen.
Spørgsmål 1 af 7
Vi starter let
Hvor gammel er du?
Spørgsmål 2 af 7
Hvilket køn identificerer du dig med?
Spørgsmål 3 af 7
Er du seksuelt aktiv?
Lidt personligt, men vigtigt for at kunne vise dig de rette artikler.
Spørgsmål 4 af 7
Føler du dig tryg ved at sætte ord på dine grænser overfor den person du er sammen med?
Kunne være en kæreste eller en tilbagevendende flirt
Spørgsmål 5 af 7
Hvis du nu tænker lidt efter ...
Er du nogensinde blevet presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Spørgsmål 6 af 7
Har du prøvet at gøre noget seksuelt eller dele noget intimt indhold for at få noget i bytte?
... det kunne fx være penge, opmærksomhed, gaver eller oplevelser.
Spørgsmål 7 af 7
Sidste spørgsmål:
Der findes flere måder, hvor du kan få gratis råd eller støtte. Hvis det skulle være, hvilken slags ville du så være mest interesseret i?

SPØRGESKEMA

Deltag i anonym undersøgelse om seksuelle grænser