Viden

Seksuelle rettigheder (over 18 år)

Artikel fra LivaUnge

2 hurtige om indholdet

Det skal du, hvis du gerne vil læse om dine seksuelle rettigheder

Du har rigtig mange forskellige rettigheder. I forhold til seksuelle rettigheder, så er det særligt vigtigt at vide at der findes en samtykkelov, som betyder at man skal sige eller vise tydeligt at man har lyst til sex eller andre seksuelle ting. Det er ulovligt at tvinge andre til at have sex.

Både børn, unge og voksne er dækket af menneskerettighederne. Det er en række grundlæggende rettigheder, der tager udgangspunkt i tanken om at visse rettigheder er universelle uanset køn, seksuel orientering, nationalitet, race, kulturel, etnisk eller religiøs baggrund. 

I den forbindelse er der også seksuelle rettigheder, hvor der, blandt andet, står at man har ret til at bestemme over sin egen krop, ret til at vælge sin kæreste og hvem man vil giftes med, ret til selv at bestemme sin seksualitet og ret til et privatliv. 

De seksuelle rettigheder er formuleret af en international organisation, der hedder IPPF (International Planned Parenthood Federation). Den danske organisation Sex & Samfund er medlem af IPPF, og arbejder for at fremme viden om de seksuelle rettigheder. 

Uanset alder, er det vigtigt, at kende til sine rettigheder. Hvis man kender sine rettigheder, ved man nemlig også bedre, hvornår de ikke bliver respekteret af andre. Og så kan man lettere sige fra eller søge hjælp.

De seksuelle rettigheder - hentet fra Rettentilmig.dk

Det betyder: At man har ret til ikke at blive diskrimineret pga. køn og seksualitet, f.eks. ved at andre taler om det i et nedsættende sprog.

Det betyder: At man har ret til at blive spurgt til råds og blive hørt i forhold til temaer om sundhed og seksualitet.

Det betyder: At unge har ret til selv at bestemme over deres egen krop og f.eks. til ikke at blive udsat for seksuelle overgreb.

Det betyder: At unge har ret til at have et privatliv, som deres forældre ikke blander sig i uden væsentlig grund.

Det betyder: At unge har ret til selv at vælge deres seksualitet og til at udforske deres seksualitet – at unge har ret til at leve i et samfund, hvor lovene anerkender dem som selvstændige individer.

Det betyder: At unge har ret til, at mene hvad de vil, om sex og seksuelle emner.

Det betyder: At unge har ret til rådgivning om prævention og sexsygdomme, og at de f.eks. har ret til at få adgang til de nyeste præventionsformer.

Det betyder: At unge har ret til at få seksualundervisning i skolen, og at unge har ret til at kunne finde oplysninger om sex, sexsygdomme, prævention, abort mv., f.eks. på nettet.

Det betyder: At unge har ret til selv at vælge, hvem de vil være kærester med eller giftes med, og at unge har ret til at bruge prævention og til at få abort.

Det betyder: At unge har ret til at leve i et samfund, der anerkender og overholder deres seksuelle rettigheder.

Voldtægt og overgreb

Det er altid ulovligt at tvinge nogen til at gøre noget seksuelt, som de ikke har lyst til. Hvis man tvinger nogen til at have sex, så er der tale om voldtægt. Hvis man gør noget seksuelt ved andre imod deres vilje, så er der tale om et overgreb. 

Voldtægt, overgreb eller oplevelser med incest kan altid anmeldes, også selvom det er længe siden, at det er sket. Det gælder også hvis det er forsøgt, selvom det ikke blev gennemført. 

Samtykke

I 2020 blev der lavet en samtykkelov, som betyder at man skal sige eller vise tydeligt at man har lyst til sex eller andre seksuelle ting. Det kan måske virke mærkeligt, at man skal spørge om lov i en intim situation, men det er rigtig vigtigt at være helt sikker på om begge personer har lyst til at være med. 

På den måde kan man også øve sig i at sætte ord på sine seksuelle grænser, og sige fra på de ting, som man ikke har lyst til.

Lær at mærke dine grænser

Kvistens Ungerådgivning tilbyder gruppe- eller individuelle samtaler, hvor du kan lære at mærke dine grænser, og tage kontrollen tilbage i dit liv. Det er landsdækkende

Var det brugbar viden for dig?

Mange tak for din feedback!

Relateret indhold

overlay--viden
couple-802062_1280
Her får du 5 gode råd til hvordan du kan træne grænsesætning. Skrevet af Reden Ung
overlay--viden
Emotional intelligence, balance emotion control feeling between work stressed or sadness and happy lifestyle concept, mindful calm woman using her hand to balance smile and sad face.
Læs om alle de tanker der kommer i forbindelse med studiestart. Skrevet af Reden Ung
overlay--viden
adria-garcia-sarceda-CuAwMHalesU-unsplash (1)
Læs om hvordan du passer på dig selv, hvis du sugardater. Skrevet af RedenUng
Svar på nogle få spørgsmål, så vi kan vise dig skræddersyet indhold, som passer til dig.
Når vi siger "Grænser", handler det om din evne til at mærke efter, hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange ved man hvad man kan lide, andre gange kan det være svært at mærke.
Vores test gemmer ikke noget om dig specifikt. Din mobil vil måske kunne huske dine svar, men du kan selv nulstille svarene under "Resultat"-knappen efter testen.
Spørgsmål 1 af 7
Vi starter let
Hvor gammel er du?
Spørgsmål 2 af 7
Hvilket køn identificerer du dig med?
Spørgsmål 3 af 7
Er du seksuelt aktiv?
Lidt personligt, men vigtigt for at kunne vise dig de rette artikler.
Spørgsmål 4 af 7
Føler du dig tryg ved at sætte ord på dine grænser overfor den person du er sammen med?
Kunne være en kæreste eller en tilbagevendende flirt
Spørgsmål 5 af 7
Hvis du nu tænker lidt efter ...
Er du nogensinde blevet presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Spørgsmål 6 af 7
Har du prøvet at gøre noget seksuelt eller dele noget intimt indhold for at få noget i bytte?
... det kunne fx være penge, opmærksomhed, gaver eller oplevelser.
Spørgsmål 7 af 7
Sidste spørgsmål:
Der findes flere måder, hvor du kan få gratis råd eller støtte. Hvis det skulle være, hvilken slags ville du så være mest interesseret i?