Viden

Sådan støtter du en ven

Skrevet af Cyberhus

2 hurtige om indholdet

Er du bekymret for en ven? 

Det er ikke altid nemt at tage hul på snakken, men her finder du nogle gode råd til hvad du kan sige eller spørge om, hvis du oplever at din ven er i problemer. 

Vær nysgerrig og stil din støtte til rådighed. Din ven kan ikke nødvendigvis selv se at der er et problem, så det er vigtigt at du ikke tromler ham eller hende. 

Husk at din bekymring handler om omsorg for din ven.

Venskab

Venskaber kan være mange ting. Det kan både være en mere løs forbindelse, og det kan være en tæt og nær relation, som værdsættes højt. Men uanset hvad, så vil en ven ofte være nogen som du bevidst har valgt at have i dit liv.

Og her taler vi ikke om de 300 følgere du har på instagram, men de venner som du ønsker at dele din tid, dine tanker og dit overskud med. Og det vil også tit være en ven, som er med til at løfte byrden sammen med dig, når du har det svært. 

Hvordan er man en god ven? 

Selvom det kan være forskelligt hvor tæt man er som venner, så vil en ven typisk være en, som interesserer sig for dig og som tænker på dig – også når I ikke er sammen. Det er en som ønsker dig det godt. 

Men det er også fra nære venner at man ofte skal høre sandheden, hvis man har dummet sig eller hvis man er gået over grænsen. Og hvis det er rigtig gode venner, så vil de også gerne hjælpe med at gøre det godt igen, hvis de kan. 

Hvad gør du hvis en ven er i problemer?

Hvis du opdager at en af dine venner er i problemer, hvordan reagerer du så? Tager du kontakt til vedkommende? Siger du din ærlige mening? Nogle gange kan det være svært at vide hvordan man skal forholde sig, hvis man har en ven, som er kommet ud i problemer. Det kan være fristende at holde sig på afstand, og nogle gange retfærdiggøres det med at man ikke vil “blande sig” i deres liv. 

Det er jo deres liv

Selvom alle mennesker er ansvarlige for eget liv, så kan du som ven, stadig godt støtte op om og hjælpe, hvis du har en ven, som er kommet i problemer. Og nogle gange er den støtte, det lille puf, som kan hjælpe din ven med fx at opsøge professionel hjælp eller komme ud af problemerne igen. 

Sådan tager du hul på snakken

Hvis du kan se at din ven er i problemer, og du har besluttet at du gerne vil støtte vedkommende, så kan du prøve følgende: 

  • Start med at stille din støtte til rådighed, fx: “Når jeg hører om de ting der sker i dit liv, bliver jeg bekymret for dig. Jeg holder af dig, og jeg vil gerne støtte dig.”
  • Spørg din ven om hvordan vedkommende selv ser problemet, fx: “Herfra hvor jeg står, ser det ud som om at du har problemer med at overskride dine egne grænser. Oplever du det også sådan?”
  • Uanset om din ven selv kan se problemet eller ej, kan du fortsætte med at være nysgerrig, fx: “Da du gjorde det der, hvordan var det så for dig? Jeg tror måske at jeg ville have oplevet det som ubehageligt. Var det også sådan for dig?”
  • Tilbyd råd og evt. løsninger, men kun hvis du får lov, fx: “Jeg tænker på om du kunne have lyst til at jeg kommer med forslag til løsninger, når vi taler sammen?”

Husk at nogle mennesker ikke nødvendigvis selv kan se problemet eller mener at der er et problem. Så er du nødt til at være tålmodig, og fortsætte med at være nysgerrig på deres oplevelse – måske bliver du også klogere på deres oplevelse, og finder ud af at der faktisk slet ikke var et problem. 

Du kan også selv søge sparring og støtte til at tage snakken med dine venner. Det kan fx være hvis du er meget i tvivl om der overhovedet er et problem eller ej, eller hvis din ven fastholder at der ikke er et problem, selvom du virkelig mener at der er et problem.

Få hjælp til at tage samtalen

RedenUng tilbyder støtte hvis du er pårørende eller ven til nogen som har problemer med sine seksuelle grænser eller som har været udsat for en seksuel krænkelse – både online eller offline. 

Vil du tale med andre unge om deres seksualitet?

På Cyberhus kan du deltage i en gruppechat med andre unge. Her kan du anonymt dele dine oplevelser, og høre om andres. 

Var det brugbar viden for dig?

Mange tak for din feedback!

Relateret indhold

overlay--viden
couple-802062_1280
Her får du 5 gode råd til hvordan du kan træne grænsesætning. Skrevet af Reden Ung
overlay--viden
Emotional intelligence, balance emotion control feeling between work stressed or sadness and happy lifestyle concept, mindful calm woman using her hand to balance smile and sad face.
Læs om alle de tanker der kommer i forbindelse med studiestart. Skrevet af Reden Ung
overlay--viden
adria-garcia-sarceda-CuAwMHalesU-unsplash (1)
Læs om hvordan du passer på dig selv, hvis du sugardater. Skrevet af RedenUng
Svar på nogle få spørgsmål, så vi kan vise dig skræddersyet indhold, som passer til dig.
Når vi siger "Grænser", handler det om din evne til at mærke efter, hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange ved man hvad man kan lide, andre gange kan det være svært at mærke.
Vores test gemmer ikke noget om dig specifikt. Din mobil vil måske kunne huske dine svar, men du kan selv nulstille svarene under "Resultat"-knappen efter testen.
Spørgsmål 1 af 7
Vi starter let
Hvor gammel er du?
Spørgsmål 2 af 7
Hvilket køn identificerer du dig med?
Spørgsmål 3 af 7
Er du seksuelt aktiv?
Lidt personligt, men vigtigt for at kunne vise dig de rette artikler.
Spørgsmål 4 af 7
Føler du dig tryg ved at sætte ord på dine grænser overfor den person du er sammen med?
Kunne være en kæreste eller en tilbagevendende flirt
Spørgsmål 5 af 7
Hvis du nu tænker lidt efter ...
Er du nogensinde blevet presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Spørgsmål 6 af 7
Har du prøvet at gøre noget seksuelt eller dele noget intimt indhold for at få noget i bytte?
... det kunne fx være penge, opmærksomhed, gaver eller oplevelser.
Spørgsmål 7 af 7
Sidste spørgsmål:
Der findes flere måder, hvor du kan få gratis råd eller støtte. Hvis det skulle være, hvilken slags ville du så være mest interesseret i?