Stories

Biseksuel?

Brevkassespørgsmål og svar redigeret fra Cyberhus.dk

Se originalt indlæg

2 hurtige om indholdet

Hvis du er i tvivl om din seksualitet, kan det hjælpe at læse om andres tanker. 

Her finder du et brevkasse spørgsmål og svar fra Cyberhus, som handler om at være biseksuel. 

Du er ikke forkert, selvom du er tiltrukket af dit eget køn, begge køn eller intet køn.

Der er mange forskellige former for seksualitet, og det vigtigste er at du mærker efter hvad der føles rigtigt for dig. 

I forhold til at fortælle dine forældre og veninder det, så kan du sagtens vente noget tid og se, om det ændrer sig. Men der er ikke noget forkert eller underligt ved at dele tankerne med dem, også selvom du ikke er helt sikker. Det er ikke sådan, at man skal vide det med sikkerhed, før man kan sige det til nogen.

Spørgsmålet

Jeg har nogle spørgsmål omkring min seksualitet og identitet jeg håber i kan hjælpe med.

Jeg er seksuelt tiltrukket af både piger og drenge, og næsten sikker på at jeg er biseksuel, men hvordan er jeg sikker på at jeg er biseksuel og ikke bare nysgerrig? 

Jeg er jomfru, og har aldrig kysset med nogen, men har haft lyst til at være sammen med begge køn. 

Burde jeg fortælle nogle det her, eller er det for tidligt når jeg ikke er sikker, og kun er 14?

Hvis jeg er biseksuel, skal jeg så fortælle nogle det? Altså jeg ved godt det mit eget valg, men burde jeg komme ud til mine forældre? 

Kan jeg fortælle mine veninder det? Hva nu hvis de syntes det er klamt jeg også er tiltrukket af piger, og hvad nu hvis de bliver bange for at sove i samme lokale som mig, og være sammen med mig, hvis de nu tror jeg er tiltrukket af dem?

Er der nogen jeg kan snakke anonymt med det her om?

Svaret

Hej du

Jeg kan godt forstå, at du har en masse tanker omkring din seksualitet. Det er du bestemt ikke den eneste 14-årige som er. Der kan nemlig være mange overvejelser i den proces.  

Jeg vil starte med at understrege, at der er rigtig mange, der er forvirrede omkring deres seksualitet. Og særligt i din alder, begynder man at tænke og føle tind, som sagtens kan være midlertidigt, men også permanent. Du spørger, hvordan du kan være sikker på, om di er biseksuel, og det kan også være svært at finde ud af. Nogle mennesker går hele livet uden rigtig at blive sikker. Andre bliver hurtigt sikre på, at de er biseksuelle. Det er noget, man i sidste ende, selv beslutter eller konkluderer. Det kan være svært at vide, om tiltrækningen af begge køn varer ved, eller er en fase. Du skriver, at du er ret overbevist om, at du er biseksuel, og det kan man også sagtens vide allerede tidligt i livet. I andre tilfælde forsvinder tankerne ligeså stille igen. Så det handler om at give det tid og mærke godt efter. Måske kunne du have gavn af at snakke med nogen, som kan guide dig eller bare snakke med dig om din tvivl. I så fald kan jeg anbefale LGBT’s (Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner) ungdomstelefon. Her sidder der folk, som selv har taget stilling til deres seksualitet og derfor kan sætte sig ind i din situation. Derudover kan du bruge vores 1-1chat, hvor du anonymt kan dele tanker og få vejledning.

I forhold til at fortælle dine forældre og veninder det, så kan du sagtens vente noget tid og se, om det ændrer sig. Men der er ikke noget forkert eller underligt ved at dele tankerne med dem, også selvom du ikke er helt sikker. Det er ikke sådan, at man skal vide det med sikkerhed, før man kan sige det til nogen. Faktisk kan det være rigtig dejligt at fortælle det, sådan at man ikke går alene med tankerne. Det kan være, dine forældre eller veninder kan give dig nogle tanker med opå vejen og støtte dig i processen. Det kan være rart. Hvornår du springer ud, og hvem du springer ud til er noget, som du helt selv bestemmer. Hvis du mærker godt efter, har du måske allerede noget, du hælder til.

Du spørger, om dine veninder vil synes, du er klam eller ikke turde sove sammen med dig, hvis de hører om dine tanker. Det kan sagtens tænkes, at de vil blive overraskede eller forskrækkede, men samtidig kender de dig og holder af dig, og derfor er det slet ikke sikkert, at deres syn på dig ændrer sig. Det kan også være, nogen af dem bliver skeptiske. Det kan være fordi, de ikke helt ved så meget om biseksualitet. Generelt kan det være godt at være helt ærlig overfor dem og acceptere, hvis de synes, det er lidt underligt. Derfor kan du tænke over, at spørge ind til, hvad de tænker og føler omkring det eller dig. Det kan være, at de også har nogle spørgsmål, de gerne vil stille dig. Så hvis du er åben omkring det, kan det sagtens være, det smitter af på dem.

Her til sidst skal du bare have rigtig meget held og lykke med at finde frem til dig selv og din seksualitet.

Mai

Har du brug for nogen der lytter?​

På Cyberhus.dk kan du få rådgivning i brevkasse og på sms. Det hele er anonymt. Du kan også søge råd fra andre unge i forum eller gruppechatten. Cyberhus er for børn og unge op til 25 år.

Har du fået overskredet en seksuel grænse?

Hos Reden Ung kan du få støtte og hjælp til hvad du kan gøre, hvis din grænse er blevet overskredet. Du kan også få støtte til at mærke hvor dine grænser går.

Var det brugbar viden for dig?

Mange tak for din feedback!

Relateret indhold

overlay-stories
handcuffs-2580300_1280
Læs Majas historie om at opleve grooming
overlay-stories
AdobeStock_135558761
Bine vil gerne vide om man skal ændre på sig selv i et forhold. Se spørgsmålet, og læs svaret fra rådgiveren på Cyberhus.
overlay-stories
Young pensive long haired sacred girl standing outside alone
Anonym er usikker på sig selv under sex. Læs spørgsmålet, og se hvad rådgiveren fra Cyberhus svarer.
Svar på nogle få spørgsmål, så vi kan vise dig skræddersyet indhold, som passer til dig.
Når vi siger "Grænser", handler det om din evne til at mærke efter, hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange ved man hvad man kan lide, andre gange kan det være svært at mærke.
Vores test gemmer ikke noget om dig specifikt. Din mobil vil måske kunne huske dine svar, men du kan selv nulstille svarene under "Resultat"-knappen efter testen.
Spørgsmål 1 af 7
Vi starter let
Hvor gammel er du?
Spørgsmål 2 af 7
Hvilket køn identificerer du dig med?
Spørgsmål 3 af 7
Er du seksuelt aktiv?
Lidt personligt, men vigtigt for at kunne vise dig de rette artikler.
Spørgsmål 4 af 7
Føler du dig tryg ved at sætte ord på dine grænser overfor den person du er sammen med?
Kunne være en kæreste eller en tilbagevendende flirt
Spørgsmål 5 af 7
Hvis du nu tænker lidt efter ...
Er du nogensinde blevet presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Spørgsmål 6 af 7
Har du prøvet at gøre noget seksuelt eller dele noget intimt indhold for at få noget i bytte?
... det kunne fx være penge, opmærksomhed, gaver eller oplevelser.
Spørgsmål 7 af 7
Sidste spørgsmål:
Der findes flere måder, hvor du kan få gratis råd eller støtte. Hvis det skulle være, hvilken slags ville du så være mest interesseret i?

SPØRGESKEMA

Deltag i anonym undersøgelse om seksuelle grænser