5 gode råd til forventningsafstemning
De unge i gruppechatten kommer med gode råd til hvordan I kan afstemme forventninger med hinanden
2 hurtige om indholdet
Det er ikke nemt at afstemme forventninger med andre, og særligt ikke når det handler om seksualitet.
Hvis du gerne vil blive bedre, så er der her 5 gode råd.
Det er super vigtigt at tale om forventninger når man går ind i et forhold, også selvom det kan være svært eller føles akavet.
Hvis I har talt om forventninger, så kan I undgå at I kommer til at overskride hinandens grænser, ligesom det bliver mere naturligt for jer at tale om hvad I kan lide og ikke lide generelt.
Få personlig rådgivning
I gruppechatten deltog Julie fra Reden Ung. Hos Reden Ung kan man også få personlig rådgivning i hvordan man bedst muligt holder fast i sig selv, når man skal forventningsafstemme.
I gruppechatten d.21 februar talte vi en hel del om at forventningsafstemme med sin partner i forhold til intimitet og sex. Der var rigtig mange af jer, som synes det er enormt svært at gøre, fordi man både bliver påvirket af sin følelse af, hvad der føles godt og skidt, samt sine forestillinger om den andens forventninger. Endda i så høj grad, at man kan komme til at overskride sine egne grænser.
En deltager i chatten skrev; “Man vil nødig være den, der siger “nej” og dermed skuffe ens partners forhåbninger. Og så er det måske bare et stigma i samfundet, at man altid skal være seksuelt aktiv…?”
Derfor endte vi med at være meget konkrete i chatten, og kom frem til 5 gode råd til hvordan man kan forventningsafstemme med sin partner.
Det kan være svært at være den uerfarne i samtalen fordi man både prøver at passe på sig selv og ikke såre den anden
Deltager i gruppechatten
Afstem forventninger med hinanden
- Når I skal afstemme forventninger, er det vigtigt at I sørger for at situationen har de bedste betingelser. Det kan I gøre ved at sørge for at I begge er mætte (spis evt. en snack inden), veludhvilede (det skal ikke være når I er trætte og uoplagte) og i “fredstid” – det vil sige at I ikke skal være i gang med et skænderi, når I beslutter jer for at afstemme forventninger. En deltager i chatten skrev; “Min erfaring siger mig, at en god snak om forventninger skal være på et tidspunkt på dagen, hvor begge har et overskud. Måske efter man er veludhvilet eller har fået noget at spise. Det gør samtalen mere smertefri”
- Sørg for at I skiftes til at sige noget, så det ikke bare er den ene, der dominerer samtalen. Det kan fx blive udfordret, hvis den ene er vant til at tale meget om følelser og grænser, mens den anden ikke er. Giv plads til hinanden, og træf ikke nogen beslutninger med det samme. Start med at høre hinandens forventninger. Overvej at skrive det ned, og så læs højt for hinanden.
- Vær åbne og ærlige omkring at emnet er sårbart, og at det kan være rigtig svært at tale om. Hvis du tager initiativ til samtalen, så start ud med at sige at det er et svært emne, og at det måske bliver en samtale som I er nødt til at tage af flere omgange. Det er helt okay, og jo mere I træner samtalen om forventninger, jo mere trygt bliver det.
- Overvej at have et fælles tredje imens. Det kan f.eks. være at I skræller gulerødder, går en tur, spiller et spil eller kører i bil. For rigtig mange er det svært at tale om forventninger, hvis man skal kigge hinanden i øjnene imens. Så kan det hjælpe hvis der er et andet fokus, fordi det fjerner noget af presset.
- Når du starter samtalen, så husk at målet med en forventningsafstemning er positiv. I bliver klogere på hvordan I kan passe på hinanden og give plads til jeres forskelligheder. Forventningsafstemningen skal give jer mere frihed og ro. I den forbindelse er det også vigtigt at du taler ud fra dig selv – jeg oplever, jeg tænker, jeg føler, jeg ønsker at. Undgå at fortælle den anden hvad han/hun/de skal gøre anderledes, og start i stedet med hvad du har brug for.
Det er virkelig vigtigt at få talt om forventninger, fordi det ellers kan få ret stor betydning for den måde man oplever forholdet på, ligesom man kan komme til at føle sig underlagt en anden ønsker.
En deltager i chatten skrev f.eks.; “Min eks kæreste havde mange forventninger om, hvordan vores forhold skulle fungere, hvilket jeg ikke syntes var rart. Det føltes næsten falsk. Jeg tror, at min eks kæreste godt gad at have et forhold der mindede om andres. Jeg gad derimod heller at bygge et unikt forhold med personen, så det endte med at vi måtte slå op”
Vi håber I kan bruge de 5 gode råd.