Viden

5 gode råd til forventningsafstemning

De unge i gruppechatten kommer med gode råd til hvordan I kan afstemme forventninger med hinanden

Få personlig rådgivning

I gruppechatten deltog Julie fra Reden Ung. Hos Reden Ung kan man også få personlig rådgivning i hvordan man bedst muligt holder fast i sig selv, når man skal forventningsafstemme.

I gruppechatten d.21 februar talte vi en hel del om at forventningsafstemme med sin partner i forhold til intimitet og sex. Der var rigtig mange af jer, som synes det er enormt svært at gøre, fordi man både bliver påvirket af sin følelse af, hvad der føles godt og skidt, samt sine forestillinger om den andens forventninger. Endda i så høj grad, at man kan komme til at overskride sine egne grænser.

En deltager i chatten skrev; “Man vil nødig være den, der siger “nej” og dermed skuffe ens partners forhåbninger. Og så er det måske bare et stigma i samfundet, at man altid skal være seksuelt aktiv…?”

Derfor endte vi med at være meget konkrete i chatten, og kom frem til 5 gode råd til hvordan man kan forventningsafstemme med sin partner.

Det kan være svært at være den uerfarne i samtalen fordi man både prøver at passe på sig selv og ikke såre den anden

Afstem forventninger med hinanden

  1. Når I skal afstemme forventninger, er det vigtigt at I sørger for at situationen har de bedste betingelser. Det kan I gøre ved at sørge for at I begge er mætte (spis evt. en snack inden), veludhvilede (det skal ikke være når I er trætte og uoplagte) og i “fredstid” – det vil sige at I ikke skal være i gang med et skænderi, når I beslutter jer for at afstemme forventninger. En deltager i chatten skrev;  “Min erfaring siger mig, at en god snak om forventninger skal være på et tidspunkt på dagen, hvor begge har et overskud. Måske efter man er veludhvilet eller har fået noget at spise. Det gør samtalen mere smertefri” 

  2. Sørg for at I skiftes til at sige noget, så det ikke bare er den ene, der dominerer samtalen. Det kan fx blive udfordret, hvis den ene er vant til at tale meget om følelser og grænser, mens den anden ikke er. Giv plads til hinanden, og træf ikke nogen beslutninger med det samme. Start med at høre hinandens forventninger. Overvej at skrive det ned, og så læs højt for hinanden. 

  3. Vær åbne og ærlige omkring at emnet er sårbart, og at det kan være rigtig svært at tale om. Hvis du tager initiativ til samtalen, så start ud med at sige at det er et svært emne, og at det måske bliver en samtale som I er nødt til at tage af flere omgange. Det er helt okay, og jo mere I træner samtalen om forventninger, jo mere trygt bliver det. 

  4. Overvej at have et fælles tredje imens. Det kan f.eks. være at I skræller gulerødder, går en tur, spiller et spil eller kører i bil. For rigtig mange er det svært at tale om forventninger, hvis man skal kigge hinanden i øjnene imens. Så kan det hjælpe hvis der er et andet fokus, fordi det fjerner noget af presset. 

  5. Når du starter samtalen, så husk at målet med en forventningsafstemning er positiv. I bliver klogere på hvordan I kan passe på hinanden og give plads til jeres forskelligheder. Forventningsafstemningen skal give jer mere frihed og ro. I den forbindelse er det også vigtigt at du taler ud fra dig selv – jeg oplever, jeg tænker, jeg føler, jeg ønsker at. Undgå at fortælle den anden hvad han/hun/de skal gøre anderledes, og start i stedet med hvad du har brug for. 

Det er virkelig vigtigt at få talt om forventninger, fordi det ellers kan få ret stor betydning for den måde man oplever forholdet på, ligesom man kan komme til at føle sig underlagt en anden ønsker.

 En deltager i chatten skrev f.eks.; “Min eks kæreste havde mange forventninger om, hvordan vores forhold skulle fungere, hvilket jeg ikke syntes var rart. Det føltes næsten falsk. Jeg tror, at min eks kæreste godt gad at have et forhold der mindede om andres. Jeg gad derimod heller at bygge et unikt forhold med personen, så det endte med at vi måtte slå op”

Vi håber I kan bruge de 5 gode råd.

 

Var det brugbar viden for dig?

Mange tak for din feedback!

Relateret indhold

overlay--viden
money-2180338_1280
Læs om hvorfor nogle unge sælger/bytter seksuelle ydelser fordi det giver økonomisk mening for dem at gøre det. Skrevet af Reden Ung
overlay--viden
Illustration of a depressed woman staring into the distance
Læs om hvordan dine grænser kan blive påvirket hvis du vokser op i en familie med rusmiddelproblemer. Skrevet af BRUS
overlay--viden
LGBT Gay model rainbow makeup pose
Læs om de forskellige pronominer - og nogle gode råd til at være nysgerrig. Skrevet af LGBT+
Svar på nogle få spørgsmål, så vi kan vise dig skræddersyet indhold, som passer til dig.
Når vi siger "Grænser", handler det om din evne til at mærke efter, hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange ved man hvad man kan lide, andre gange kan det være svært at mærke.
Vores test gemmer ikke noget om dig specifikt. Din mobil vil måske kunne huske dine svar, men du kan selv nulstille svarene under "Resultat"-knappen efter testen.
Spørgsmål 1 af 7
Vi starter let
Hvor gammel er du?
Spørgsmål 2 af 7
Hvilket køn identificerer du dig med?
Spørgsmål 3 af 7
Er du seksuelt aktiv?
Lidt personligt, men vigtigt for at kunne vise dig de rette artikler.
Spørgsmål 4 af 7
Føler du dig tryg ved at sætte ord på dine grænser overfor den person du er sammen med?
Kunne være en kæreste eller en tilbagevendende flirt
Spørgsmål 5 af 7
Hvis du nu tænker lidt efter ...
Er du nogensinde blevet presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Spørgsmål 6 af 7
Har du prøvet at gøre noget seksuelt eller dele noget intimt indhold for at få noget i bytte?
... det kunne fx være penge, opmærksomhed, gaver eller oplevelser.
Spørgsmål 7 af 7
Sidste spørgsmål:
Der findes flere måder, hvor du kan få gratis råd eller støtte. Hvis det skulle være, hvilken slags ville du så være mest interesseret i?

SPØRGESKEMA

Deltag i anonym undersøgelse om seksuelle grænser