Viden

Den lille guide til pronominer

Uddrag fra artikel på LGBT+

Læs den oprindelige her

2 hurtige om indholdet

Har du også svært ved at finde hoved og hale i pronominer? 

Hvis ja, så får du her en oversigt over hvilke pronominer der findes, og gode råd til hvad du gør, hvis du er i tvivl om nogens pronominer. 

Det allervigtigste du kan gøre, hvis du er i tvivl om nogen pronominer, er at spørge dem. 

Når du spørger, så viser du samtidig at du respekterer at de måske har andre pronominer end dig. 

Husk at det også er OK at lave fejl, så hvis du kommer i tvivl, kan du altid spørge igen. 

Pronominer eller stedord, som det også hedder på dansk, er de ord vi blandt andet bruger til at omtale hinanden – eksempelvis ’hun’ eller ’han’.

For de fleste mennesker er det ikke ord vi tænker over, at vi bruger, når vi skal omtale en person. Derfor kan det også være svært for mange at ændre hvilke pronominer, vi bruger om andre.

Særligt for transkønnede og nonbinære personer kan det have stor betydning, hvilke pronominer, der bliver brugt om dem.

Det skyldes, at vi i høj grad forbinder pronominer med køn: ’hun/hende’ bruges om kvinder, ’han/ham’ bruges om mænd osv. Mange nonbinære personer foretrækker derfor kønsneutrale pronominer såsom ’de/dem’ eller ’hen/hen’ i stedet for ‘han/ham’ eller ‘hun/hende’.

Hvilke pronominer findes der?

Pronominer dækker ikke kun over ’han’ og ’hun’, men er en fællesbetegnelse for alle ord, der henviser til personer, genstande eller forhold uden at bruge et navn eller en beskrivelse.

Det betyder at ’jeg’, ’du’ og ’vores’ også er pronominer.

Men når vi i denne sammenhæng siger ’pronominer’, så henviser vi typisk til de ord, vi bruger til at omtale enkeltpersoner – de ord, som ofte er forbundet med køn.

Flere pronominer

Nogle anvender flere pronominer, mens andre føler sig indifferente over, hvordan man omtaler dem.

Ofte vil personen sige, at de fx bruger pronominerne ’han/de’ eller ’hun/de’, mens andre siger, at de bruger ’ethvert pronomen’.

’De’ som omtale – ikke som hos kongehuset

’De/dem’ er blandt de mest udbredte pronominer udover ’han/ham’ og ’hun/ hende’.

Her er det vigtigt at huske på, at ’de’ i denne sammenhæng bruges på samme måde som ’han’ eller ’hun’ og ikke i stedet for ’du’, som når man taler til Dronningen. Altså som omtale og ikke som tiltale.

Fordi ’de’ er det mest udbredte kønsneutrale pronomen, kan det også anvendes som ’standard-pronomen’, hvis man ikke ved hvilket pronomen, en person bruger.

“De kunne slet ikke stoppe sangteksterne fra at komme strømmende. Når de sad og spillede på deres guitar, føltes det som om, teksterne kom flyvende gennem luften til dem og fandt vej til deres stemme. ”Du synger så godt og dine tekster er så smukke,” sagde deres ven.”

Det svenske ’hen’

’Hen’ er et stadig mere udbredt pronomen – ikke bare i Sverige, hvor det særligt kendes fra, men også på dansk.

’Hen’ kan bøjes på flere forskellige måder: hen/hen/hens eller hen/hem/hennes.

Som udgangspunkt kan du bøje det på den måde, der falder dig nemmest.

“Hen havde netop modtaget brevet om, at hen var blevet optaget på det studie, hen allerhelst ville gå på. Det havde længe været hens drøm, og hen kunne ikke forestille sig noget bedre at give sig til.”

’Den’ og ’det’

Nogle mennesker bruger ’den’ eller ’det’ som personligt pronomen. Det kan for nogen være vanskeligt at vænne sig til, fordi vi er vant til at bruge ’den’ og ’det’ om ting fremfor mennesker.

Men som med alt andet kræver det blot tilvænning.

“Over de sidste par uger havde den arbejdet hårdt for at nå i mål med projektet. Nu kunne den læne sig tilbage og nyde roen, velvidende at den endelig havde fået ferie. ”Du har sådan et fantastisk gåpåmod og drivkraft” havde alle dens kollegaer sagt på det afsluttende møde.”

Gode råd 

Spørg hvis du er i tvivl 

Pas på med at antage, hvilke pronominer andre mennesker bruger. Et simpelt ”Hvad er dine pronominer?” sikrer, at du ved hvilke pronominer, du skal bruge. Og så er spørgsmålet også i sig selv et signal til vedkommende om, at deres kønsidentitet vil blive respekteret.

Du kan også blot præsentere dine egne pronominer, når du introducerer dig selv til en ny person. Det giver andre en let mulighed for også at nævne deres egne.  

Sænk farten 

Hvis du har svært ved at bruge de rigtige pronominer om en person, så sænk farten, når du taler. Det giver dig mere tid til at overveje hvilke ord, du bruger. 

Øvelse gør mester 

Sprog kan være en vanskelig ting at ændre. I daglig tale bruger vi ofte sproget uden at tænke nærmere over det. Men man kan vænne sig til det meste – det kræver bare øvelse. Forsøg derfor aktivt at bruge pronominerne i stedet for at undvige dem. Vores erfaring er, at det er meget hurtigere at lære end mange frygter.  

Alle kan lave fejl 

Det er helt okay at lave fejl – alle gør det af og til. Forsøg blot at rette dig selv og undgå at bremse samtalen eller vende samtalen hen mod, at pronominer er svære at huske. Så er der ingen skade sket.

Er du i tvivl, er det altid okay at spørge om hjælp til at forstå, hvordan et bestemt pronomen anvendes i praksis. 

Er du i tvivl om din seksuelle identitet?

Hos LGBT+ kan du blive en del af AURA.

AURA er et frirum for unge LGBT+ personer under 18 år. Her er der ingen fordomme, højt til loftet og du har mulighed for at udleve din identitet, præcis som du har lyst.

Relateret indhold

overlay--viden
adria-garcia-sarceda-CuAwMHalesU-unsplash (1)
Læs om hvordan du passer på dig selv, hvis du sugardater. Skrevet af RedenUng
overlay--viden
joseph-gonzalez-f8uw4INAAtI-unsplash (1)
Læs om dine seksuelle rettigheder hvis du er under 18 år.
overlay--viden
money-2180338_1280
Læs om hvorfor nogle unge sælger/bytter seksuelle ydelser fordi det giver økonomisk mening for dem at gøre det. Skrevet af Reden Ung
Svar på nogle få spørgsmål, så vi kan vise dig skræddersyet indhold, som passer til dig.
Når vi siger "Grænser", handler det om din evne til at mærke efter, hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange ved man hvad man kan lide, andre gange kan det være svært at mærke.
Vores test gemmer ikke noget om dig specifikt. Din mobil vil måske kunne huske dine svar, men du kan selv nulstille svarene under "Resultat"-knappen efter testen.
Spørgsmål 1 af 7
Vi starter let
Hvor gammel er du?
Spørgsmål 2 af 7
Hvilket køn identificerer du dig med?
Spørgsmål 3 af 7
Er du seksuelt aktiv?
Lidt personligt, men vigtigt for at kunne vise dig de rette artikler.
Spørgsmål 4 af 7
Føler du dig tryg ved at sætte ord på dine grænser overfor den person du er sammen med?
Kunne være en kæreste eller en tilbagevendende flirt
Spørgsmål 5 af 7
Hvis du nu tænker lidt efter ...
Er du nogensinde blevet presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Spørgsmål 6 af 7
Har du prøvet at gøre noget seksuelt eller dele noget intimt indhold for at få noget i bytte?
... det kunne fx være penge, opmærksomhed, gaver eller oplevelser.
Spørgsmål 7 af 7
Sidste spørgsmål:
Der findes flere måder, hvor du kan få gratis råd eller støtte. Hvis det skulle være, hvilken slags ville du så være mest interesseret i?

SPØRGESKEMA

Deltag i anonym undersøgelse om seksuelle grænser