Viden

Hvornår er det en god idé at oplyse lægen om din kønsidentitet eller seksuelle orientering?

Uddrag fra artikel på LGBT+

Læs den oprindelige her

For mange kan seksuel orientering eller kønsidentitet være svære emner at tale med sin læge om. Men i nogle situationer kan det dog være vigtig information for lægen at vide. Det gælder også i situationer, hvor du måske ikke i første omgang vil tro, det er relevant.  

Hvis du taler med din læge om følgende emner, kan det være meget relevant at fortælle om din seksualitet eller kønsidentitet:

  • Seksuelle problemer
  • Mentale og sociale udfordringer
  • Seksuelt overførte sygdomme
  • Fertilitet og familiedannelse
  • Forebyggende undersøgelser
  • Transition og hormonbehandling
  • Prostatakræft

Det kan være grænseoverskridende selv at nævne sin seksuelle orientering eller kønsidentitet over for sin læge. Nogle kan tilmed være bange for at blive mødt med fordomme og modtage en anderledes behandling af lægen, hvis de gør det.

Mange vil ikke komme ind på området, med mindre det præcis handler om sexliv eller kønsspecifikke problemer. Men der er langt flere situationer, hvor det kan være afgørende for lægen at vide. 

Nogle gange vil lægen måske også selv finde det vanskeligt at spørge ind, og derfor kan det være en fordel selv at være bevidst om, hvornår det er relevant.

Husk samtidig på, at din seksualitet og/eller kønsidentitet ikke nødvendigvis er årsagsforklaring på alt – men det kan være et vigtigt element, når lægen skal yde den rette rådgivning og/eller behandling. 

Seksuelle problemer 

Går du med overvejelser om, at du er tiltrukket af dit eget eller flere køn, og er du i tvivl om, om du skal fortælle det til andre? Har du slet ingen lyst til sex? Har du besvær med at fuldbyrde samleje eller rejsningsbesvær? 

Egen læge er ikke kun interesseret i dine fysiske symptomer, men er også til for at hjælpe dig med de mentale og trivselsmæssige problematikker, du måtte stå overfor. Seksualitet og sexliv kan være en stor kilde til mistrivsel og er derfor ligeså relevant for dig at tale med lægen om som alle andre sundhedsemner.  

Mentale og sociale udfordringer 

Hvis livet gør for ondt, er din læge også til for at hjælpe dig. Det kan være i tilfælde af dårlig social eller psykisk trivsel, angst, ensomhed, mindreværdsfølelse, stress, depression, misbrug af alkohol/stoffer eller problemer med familierelationer.  

Det er ikke altid, at din seksuelle orientering eller kønsidentitet er årsag til, hvordan du har det. Desværre ved vi bare, at danske LGBT+ personer lider mere af mentale og trivselsmæssige udfordringer end resten af befolkningen. At du er kønslig eller seksuel minoritet kan derfor være et vigtigt aspekt, som lægen med fordel bør kende til.  

Seksuelt overførte sygdomme 

Hvem du har sex med, hvordan du har sex, og hvordan din anatomi ser ud, er vigtige informationer i spørgsmål om seksuelt overførte sygdomme. Det har nemlig både betydning for dit eget helbred, din risiko for at føre smitten videre, og hvordan du bedst beskytter dig selv og andre.  

Er du i tvivl om din seksuelle identitet?

Hos LGBT+ kan du blive en del af AURA.

AURA er et frirum for unge LGBT+ personer under 18 år. Her er der ingen fordomme, højt til loftet og du har mulighed for at udleve din identitet, præcis som du har lyst.

Relateret indhold

overlay--viden
money-2180338_1280
Læs om hvorfor nogle unge sælger/bytter seksuelle ydelser fordi det giver økonomisk mening for dem at gøre det. Skrevet af Reden Ung
overlay--viden
Illustration of a depressed woman staring into the distance
Læs om hvordan dine grænser kan blive påvirket hvis du vokser op i en familie med rusmiddelproblemer. Skrevet af BRUS
overlay--viden
AdobeStock_309889092 (1)
De unge i gruppechatten kommer med gode råd til hvordan I kan afstemme forventninger med hinanden
Svar på nogle få spørgsmål, så vi kan vise dig skræddersyet indhold, som passer til dig.
Når vi siger "Grænser", handler det om din evne til at mærke efter, hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange ved man hvad man kan lide, andre gange kan det være svært at mærke.
Vores test gemmer ikke noget om dig specifikt. Din mobil vil måske kunne huske dine svar, men du kan selv nulstille svarene under "Resultat"-knappen efter testen.
Spørgsmål 1 af 7
Vi starter let
Hvor gammel er du?
Spørgsmål 2 af 7
Hvilket køn identificerer du dig med?
Spørgsmål 3 af 7
Er du seksuelt aktiv?
Lidt personligt, men vigtigt for at kunne vise dig de rette artikler.
Spørgsmål 4 af 7
Føler du dig tryg ved at sætte ord på dine grænser overfor den person du er sammen med?
Kunne være en kæreste eller en tilbagevendende flirt
Spørgsmål 5 af 7
Hvis du nu tænker lidt efter ...
Er du nogensinde blevet presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Spørgsmål 6 af 7
Har du prøvet at gøre noget seksuelt eller dele noget intimt indhold for at få noget i bytte?
... det kunne fx være penge, opmærksomhed, gaver eller oplevelser.
Spørgsmål 7 af 7
Sidste spørgsmål:
Der findes flere måder, hvor du kan få gratis råd eller støtte. Hvis det skulle være, hvilken slags ville du så være mest interesseret i?

SPØRGESKEMA

Deltag i anonym undersøgelse om seksuelle grænser