Viden

Hvornår går mit forhold over grænsen?

Skrevet af Bryd Tavsheden

2 hurtige om indholdet

Det skal du, hvis du gerne vil læse om hvad der sker når vores forhold bliver grænseoverskridende

Nogle gange opdager man at man er i et forhold, hvor man elsker personen, men hader hvordan man bliver behandlet.

Det gør det rigtig svært at sige fra.

Der findes forskellige typer af vold, og det behøver ikke at være fysisk vold, men kan fx være psykisk vold, digital vold eller materiel vold. 

Sommerfugle i maven. Følelsen af at man kan gå på vandet, og alt kan pludselig lade sig gøre. Længslen mod at være sammen med en anden hele tiden, og savnet af dem, så snart de ikke er der. Vi har alle prøvet det – at blive forelsket og elske en anden person. 

Forelskelse og idealisering

Når vi først bliver forelskede, suges vi ind i en fantastisk og eventyrlig verden, hvor alt er godt. Vi møder det her perfekte menneske, som vi tænker på hele tiden, og vi tror at de aldrig kan gøre noget forkert. Tanken om at gå fra dem, eller at de skulle gå fra os, er ubærlig og slet ikke til at holde ud. Grænsen mellem forelskelse og idealisering er så tynd, at den til tider er fuldstændig usynlig.

Men hvad gør vi, når den person, vi elsker så højt, behandler os dårligt? Hvad hvis han eller hun overskrider vores grænser, ignorerer vores behov, manipulerer og kontrollerer?

Mange unge mister sig selv i forholdet, med et håb om at deres kæreste, af sig selv, holder op med at behandle dem dårligt, og vender tilbage til deres adfærd i starten af forholdet.

Hvad gør vi når vi elsker en person, men hader hvordan de behandler os?

Det spørgsmål møder vi tit i Bryd Tavsheden. Mange unge kontakter os og fortæller om forhold, hvor de nærmest er splittet i to. 

Splittet mellem kærligheden til deres kæreste og hadet til den forfærdelige behandling.

Det gør det rigtigt svært at sige fra, samt at sætte og holde fast i grænser. Mange unge mister sig selv i forholdet, med et håb om at deres kæreste, af sig selv, holder op med at behandle dem dårligt, og vender tilbage til deres adfærd i starten af forholdet. Det er desværre meget sjældent tilfældet.

Forskellige former for vold

I det følgende kan du læse om hvilke former for vold, som du skal være særligt opmærksom på, så du kan passe på dig selv i dit parforhold. Du kan også læse mere på Bryd Tavshedens hjemmeside, som du finder her

Fysisk vold er fysiske handlinger, hvor du som person bliver krænket. Det kan være slag, spark, lussinger, at blive fastholdt, eller skubbet hårdt.

Men det kan også være frihedsberøvelse eller andre former for fysiske overgreb. 

Seksuel vold er seksuelle handlinger som bliver gjort imod din vilje eller accept. Det kan være seksuel berøring eller andre seksuelle handlinger.

Det kan også være at blive tvunget til at overvære seksuelle handlinger mod ens vilje, som fx andre der har sex eller pornografisk indhold.

Du skal være særligt opmærksom på samtykkeloven. Den siger, at du ikke bare skal sige fra – du skal have sagt ja, for at sex eller seksuelle berøringer er okay.

Og det gælder også ALTID i et kæresteforhold.

Psykisk vold er den vold, der begås gentagne gange med ord, som søger at kontrollere, manipulere, nedgøre, tilsvine eller styre din adfærd og identitet.

Det er derfor ikke en hændelse, men noget der sker gentagne gange. Det du skal være særligt opmærksom på, er at den psykiske vold sætter sig som et usynligt mærke på din krop – man kommer til at tage det ind, og tro på det.

Psykisk vold kan handle om at blive styret af sin kæreste eller sine forældre og fx ikke selv få lov til at træffe sine egne valg, såsom hvilke venner man vil se og hvilket tøj, man ønsker at gå i.

Latent Vold

Latent vold er ikke en vold, der udøves, men en form for stresstilstand, som opstår, når man frygter en eller flere af de andre voldsformer. 

Når man ved, at ens kæreste går amok, hvis han/hun finder ud af noget, så går man hele tiden og er på vagt. Det niveau af stress man oplever, er så voldsom, at man har defineret det som en form for vold i sig selv.

Du må derfor ikke negligere, hvor meget det tærer på dig, hvis du oplever vold i dit parforhold.

Digital vold er når den seksuelle eller den psykiske vold foregår via et socialt medie. Hvis du fx oplever grænseoverskridende seksuelt sprog eller kontrollerende beskeder via Messenger, så er det digital vold.

Digital vold er også deling af private billeder eller filer.

Digital vold er også, hvis din kæreste krænker dit privatliv, ved fx at gå på dine sociale medier eller tjekke din telefon uden din accept eller viden, sletter dine kontakter eller lignende. 

Materiel vold er vold, der ikke udøves direkte mod dig som person, men mod dine ejendele.

Det kan være hvis din kæreste bevidst ødelægger din telefon, computer, tv eller andre ejendele for at gøre skade på eller straffe dig. Det kan også være ejendele som ikke nødvendigvis er særligt økonomisk værdifulde, men som har en personlig værdi for dig.

Det er derfor ikke afgørende, hvilken økonomisk værdi ejendelen har.

Mærk efter hvor dine grænser er!

Vi ved godt, at det er rigtigt svært at sætte grænser i et forhold, hvor man holder meget af eller elsker sin kæreste. Det kan føles uendeligt uoverskueligt at være i et forhold med en, man elsker, men som behandler en dårligt. Nogle gange svigter logikken, fordi det kan føles som om at der slet ikke er nogen løsning – hvad end du bliver eller går, så vil det gøre rigtigt ondt.

I stedet kan du prøve at mærke efter og stille dig selv nogle helt grundlæggende spørgsmål:

  1. Kan jeg genkende nogle af de beskrivelser af vold i mit forhold?
  2. Hvor går min grænse for hvad jeg vil finde mig i?
  3. Er det okay for mig, at jeg bliver behandlet dårligt?

Husk, at hvis du oplever vold eller bare er i tvivl, så kan du altid kontakte Bryd Tavsheden – så snakker vi med dig om det der fylder hos dig. 

Alle fortjener et forhold uden vold!

Find støtte

Hvis du gerne vil have hjælp til at finde og mærke dine grænser, f.eks. hvis du har været udsat for vold i en kæresterelation, så kan du kontakte BRYD TAVSHEDENS rådgivning

Mød andre unge

Kvisten tilbyder ungerådgivning til unge mellem 15-30 år, som ønsker hjælp til at sætte grænser seksuelt.

Ungerådgivningen er et gratis tilbud og det er landsdækkende.

Var det brugbar viden for dig?

Mange tak for din feedback!

Relateret indhold

overlay--viden
adria-garcia-sarceda-CuAwMHalesU-unsplash (1)
Læs om hvordan du passer på dig selv, hvis du sugardater. Skrevet af RedenUng
overlay--viden
joseph-gonzalez-f8uw4INAAtI-unsplash (1)
Læs om dine seksuelle rettigheder hvis du er under 18 år.
overlay--viden
money-2180338_1280
Læs om hvorfor nogle unge sælger/bytter seksuelle ydelser fordi det giver økonomisk mening for dem at gøre det. Skrevet af Reden Ung
Svar på nogle få spørgsmål, så vi kan vise dig skræddersyet indhold, som passer til dig.
Når vi siger "Grænser", handler det om din evne til at mærke efter, hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange ved man hvad man kan lide, andre gange kan det være svært at mærke.
Vores test gemmer ikke noget om dig specifikt. Din mobil vil måske kunne huske dine svar, men du kan selv nulstille svarene under "Resultat"-knappen efter testen.
Spørgsmål 1 af 7
Vi starter let
Hvor gammel er du?
Spørgsmål 2 af 7
Hvilket køn identificerer du dig med?
Spørgsmål 3 af 7
Er du seksuelt aktiv?
Lidt personligt, men vigtigt for at kunne vise dig de rette artikler.
Spørgsmål 4 af 7
Føler du dig tryg ved at sætte ord på dine grænser overfor den person du er sammen med?
Kunne være en kæreste eller en tilbagevendende flirt
Spørgsmål 5 af 7
Hvis du nu tænker lidt efter ...
Er du nogensinde blevet presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Spørgsmål 6 af 7
Har du prøvet at gøre noget seksuelt eller dele noget intimt indhold for at få noget i bytte?
... det kunne fx være penge, opmærksomhed, gaver eller oplevelser.
Spørgsmål 7 af 7
Sidste spørgsmål:
Der findes flere måder, hvor du kan få gratis råd eller støtte. Hvis det skulle være, hvilken slags ville du så være mest interesseret i?

SPØRGESKEMA

Deltag i anonym undersøgelse om seksuelle grænser