Viden

Seksuelle grænser og trivsel

Skrevet af Sexolog og psykoterapeut Anette Crone Jessen, ansat ved Kvisten

Mange genkender følelsen af ensomhed, men måske har du aldrig tænkt over, at det kan hænge sammen med grænsesætning? 

Nogle kan være bange for at blive forladt af enten kæresten eller vennerne, hvis man begynder at sige fra. Du kan spørge dig selv: Har jeg bevidst overskredet min egen grænse, fordi det tjente et bestemt formål? Måske havde du ikke lyst til sex, men gjorde det alligevel for at gøre en kæreste glad? 

Seksualitet er vigtigt for vores trivsel

Derfor er det vigtigt, at du har det godt med din seksualitet. 

Man kan risikere at give afkald på sig selv, hvis ens seksuelle grænser gentagne gange overskrides – også selvom det tjener et formål – eksempelvis at fastholde dig i et forhold med en kæreste. 

Man kan ”dyppe tæerne” på den anden side af ens grænser, men hvis man konstant flytter eller overskrider dem, begynder man at miste dele af sig selv. Selvværdet kan blive påvirket, og det kan blive sværere at stå op for sig selv. 

Tidligt i livet lærer nogen at tilsidesætte egne behov. 

Hvis man er vokset op i en familie, som ikke har fungeret særlig godt – hvor der fx har været mange konflikter – så lærer man sig at passe ind og gøre sig usynlig. Det kan føre til en oplevelse af, at man ingenting er værd, eller at man er ansvarlig for, om ens forældre har konflikter. De oplevelser man har i familien, smitter af på den måde man forholder sig til andre på – herunder også ens kærester, og mønsteret kan være svært at ændre senere i livet. 

Et eksempel

Mathilde (K23) har i to år været kæreste med Daniel (M25) Mathilde oplever, at de har et godt forhold, men at Daniel har mere behov sex, end hun har. Mathilde har svært ved at sige til sex med ham, for ikke at gøre ham ked af det eller sur. Mathilde siger, at hun får ondt i maven, når Daniel er i dårligt humør og at hun kender følelsen fra da hun var barn, og stemningen i hjemmet ikke var god. 

I Kvistens Ungerådgivning er Mathilde blevet opmærksom på sine grænser og hvorfor det har været svært for hende at sætte den. Mathilde kan nu sige til Daniel, når hun ikke har lyst til sex og siger: ”Det har gjort mig til en gladere person og vores forhold er også blevet meget bedre”.

Du kan godt ændre et uhensigtsmæssigt mønster

Når man lærer at sætte grænser – herunder også seksuelle grænser, er det muligt at ændre på de mønstre fra barndommen og familien, som udspiller sig her og nu. Det kan ske i forbindelse med, at man lærer sine grænser at kende, man lærer at reflektere over sin adfærd, egne behov og er bevidst om sin livssituation. 

Du kan stille dig selv spørgsmålene: Hvorfor er det, jeg lever, som jeg gør? Behøver jeg det? Er det godt for mig? 

Nogle gange er det nemmere at give råd til andre

Vi ved at det kan være nemmere at give gode råd til andre, end til sig selv – for så bliver det heller ikke så personligt. Så til en start, kan du gøre dig nogle tanker om hvad du ville sige til andre i samme situation som dig? Ville du anbefale dem at sige fra? Hvordan vil du anbefale dem at vise omsorg for sig selv? 

I Kvistens Ungerådgivning kan vi spejle hinanden og på den måde blive i stand til at reflektere over eget liv, mens vi sammen skaber udviklingen.

Det er svært at ændre på sine mønstre, men ikke umuligt, og sammen kan vi støtte hinanden. 

Mød andre unge

Anette Crone Jessen står bag Kvistens Ungerådgivning, der er et tilbud til unge, der sugardater eller som ønsker hjælp til at sætte grænser seksuelt.

Ungerådgivningen er et gratis tilbud til unge mellem 15 – 30 år.

Var det brugbar viden for dig?

Mange tak for din feedback!

Relateret indhold

overlay--viden
money-2180338_1280
Læs om hvorfor nogle unge sælger/bytter seksuelle ydelser fordi det giver økonomisk mening for dem at gøre det. Skrevet af Reden Ung
overlay--viden
Illustration of a depressed woman staring into the distance
Læs om hvordan dine grænser kan blive påvirket hvis du vokser op i en familie med rusmiddelproblemer. Skrevet af BRUS
overlay--viden
AdobeStock_309889092 (1)
De unge i gruppechatten kommer med gode råd til hvordan I kan afstemme forventninger med hinanden
Svar på nogle få spørgsmål, så vi kan vise dig skræddersyet indhold, som passer til dig.
Når vi siger "Grænser", handler det om din evne til at mærke efter, hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange ved man hvad man kan lide, andre gange kan det være svært at mærke.
Vores test gemmer ikke noget om dig specifikt. Din mobil vil måske kunne huske dine svar, men du kan selv nulstille svarene under "Resultat"-knappen efter testen.
Spørgsmål 1 af 7
Vi starter let
Hvor gammel er du?
Spørgsmål 2 af 7
Hvilket køn identificerer du dig med?
Spørgsmål 3 af 7
Er du seksuelt aktiv?
Lidt personligt, men vigtigt for at kunne vise dig de rette artikler.
Spørgsmål 4 af 7
Føler du dig tryg ved at sætte ord på dine grænser overfor den person du er sammen med?
Kunne være en kæreste eller en tilbagevendende flirt
Spørgsmål 5 af 7
Hvis du nu tænker lidt efter ...
Er du nogensinde blevet presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Spørgsmål 6 af 7
Har du prøvet at gøre noget seksuelt eller dele noget intimt indhold for at få noget i bytte?
... det kunne fx være penge, opmærksomhed, gaver eller oplevelser.
Spørgsmål 7 af 7
Sidste spørgsmål:
Der findes flere måder, hvor du kan få gratis råd eller støtte. Hvis det skulle være, hvilken slags ville du så være mest interesseret i?

SPØRGESKEMA

Deltag i anonym undersøgelse om seksuelle grænser