Seksuelle grænser skal mærkes og sættes – fordi de er vigtige
Skrevet af Julie Engelbrechtsen, Socialfaglig medarbejder og underviser, Reden Ung København
2 hurtige om indholdet
Det er ikke altid nemt at mærke sine seksuelle grænser.
Her får du 5 gode råd som kan hjælpe dig på vejen
At lære at sætte grænser seksuelt, men også i andre sammenhænge, er en vigtig del af at passe på sig selv og skabe forhold til andre mennesker, som er gode for dig.
Grænser handler om, hvad du føler dig tryg ved, og hvad du ikke føler dig tryg ved. Her er en guide, der kan hjælpe dig med at finde frem til dine seksuelle grænser og få dem delt med din sexpartner.
Få personlig rådgivning
Hos Reden Ung kan man også få personlig rådgivning i hvordan man mærker og sætter seksuelle grænser
At mærke og sætte grænser er ikke altid nemt. Her får du 5 gode råd til hvordan du kan træne grænsesætning. Rådene er skrevet af Reden Ung, som støtter unge i hvordan de kan identificere og holde fast i egne seksuelle grænser.
1. Lær dine egne grænser at kende
Før du kan sætte grænser overfor andre, skal du lære at mærke dine egne grænser først. Det kan være svært, men prøv at tænke over:
- Hvad føles trygt og dejligt for dig, når du har sex?
- Hvad kunne være sjovt at prøve seksuelt? Hvad tænder du på? Og hvad tror du ikke, du kunne have lyst til at prøve?
- Tænk tilbage på situationer hvor du har følt dig presset til at gøre noget. Hvad kendetegner de situationer? Var det et pres fra din sexpartner, dig selv eller måske en helt tredje, som slet ikke var til stede i soveværelset?
Husk at du ikke behøver have alle svarene med det samme, og at dine grænser kan ændre sig over tid. Det kan betyde, at jo mere seksuel erfaren man bliver, jo mere har man lyst til at prøve nye ting af, men det kan også være, at du finder ud af, at du faktisk havde langt flere grænser end først antaget.
Husk også at vi alle er forskellige, og at vores grænser er vores egne.
2. Kommunikér dine grænser
Når du kender dine grænser, er næste step at tale med din sexpartner om dem. Her er nogle tips til, hvordan du kan gøre det:
- Sig det direkte: Brug sætninger som “Jeg har det ikke godt med at gøre det her lige nu”, ”Jeg vil gerne holde en pause” eller “Jeg vil gerne tage det i et langsommere tempo”.
- Hold fast: Hvis du har sagt nej til noget, og din sexpartner prøver at overtale dig alligevel, så husk, at din grænse er okay, også selvom din sexpartner ”VIRKELIG godt kunne tænke sig at have sex uden kondom, og at det desuden klemmer lidt” eller noget andet som du ikke har lyst til.
Husk desuden, at hvis din sexpartner ikke respekterer dine grænser, og gennemfører samlejet uden dit samtykke, så er det ulovligt og kan anmeldes.
Det kan også være en god idé at tale med sin sexpartner omkring forventninger inden selve akten.
Du kan læse vores indlæg om ”forventningsafstemning” her.
3. Øv dig på at sige nej
Øv dig på at sige nej i forskellige situationer, så det bliver lettere at sige det i sværere situationer, hvor grænserne bliver sat på spidsen.
Det kan være svært at sige nej, især hvis du er bange for at skuffe nogen, har lovet noget inden i gik i gang eller hvis du føler dig presset. Men det er vigtigt at huske, at dine grænser altid kommer først. At sige nej er en styrke, ikke en svaghed, og det er helt i orden at trække sig, selv midt i en situation. Og hey, hvem gider gennemføre noget seksuelt med dig, som du ikke har lyst til? De fleste vil sætte pris på din ærlighed.
Det kan være svært at være den uerfarne i samtalen fordi man både prøver at passe på sig selv og ikke såre den anden
Deltager i gruppechatten
4. Andres grænser er selvfølgelig lige så vigtige som dine
Ligesom det er vigtigt at kende og kommunikere dine egne grænser, skal du også være opmærksom på andres. Hvis en anden person udtrykker en grænse, er det din opgave at respektere den, også selvom den er anderledes end din.
En grænse kan blive kommunikeret både verbalt og non-verbalt (kropssprog, ansigtsmimik mm.). Er du i tvivl, om I er ved at nå din sexpartners grænse, så spørg hellere én gang for meget end for lidt. ”Er det her rart for dig?”, ”Har du lyst til at fortsætte?”, ”Skal vi tage en pause?” måske du endda kan stille spørgsmålet endnu frækkere end os, så det kan blive et fedt supplement til jeres sexoplevelse
5. Del dine tanker, følelser og grænser med én udenfor soveværelset
Hvis du har svært ved at sætte grænser eller føler dig presset til at overskride dine egne, kan det være en god idé at tale med nogen, du stoler på. Det kan fx være en ven, en forælder eller en skolelærer.
De kan hjælpe dig med at reflektere over situationen og støtte dig i at tage den beslutning, der føles rigtig for dig. Du er også velkommen til at søge hjælp hos Reden Ungs rådgivning. Vi ved, at det med grænser ikke er nemt, og står altid klar til at lytte og støtte dig i at blive klogere på dine egne grænser og få dem sagt højt.
At sætte seksuelle grænser er en vigtig del af at passe på dig selv og sikre, at du får en masse gode oplevelser, når du udforsker din egen seksualitet. Det kræver øvelse at blive god til at sætte grænser, men jo mere du gør det, desto lettere bliver det.