Seksuelle overgreb og voldtægt
Artikel af Anette Crone Jessen, sexolog og psykoterapeut, Kvistens Ungerådgivning
2 hurtige om indholdet
Er du i tvivl om du har oplevet voldtægt eller overgreb?
Hvis ja, så kan du her finde spørgsmål fra unge, som også er i tvivl, og et svar fra en behandler hos Kvisten.
Du kan også læse om samtykke lovgivningen og hvad det vil sige at give samtykke.
Du kan altid sige nej. Også selvom du først har sagt ja.
Voldtægt kan også være situationer uden vold, fx hvis du har været så fuld at du ikke kunne sige ordentligt ja.
Kys, berøringer, nydende lyde eller bevægelser, (...) er eksempler på, at man giver samtykke, hvis ikke det sker verbalt.
Et seksuelt overgreb kan komme til udtryk både gennem fysisk kontakt og ikkefysisk kontakt.
Deling af nøgenbilleder uden samtykke, befamling, blufærdighedskrænkelse og voldtægt – det er alt sammen seksuelle krænkelser. Fælles for dem er, at der er tale om en uønsket seksuel handling – og det er altså strafbart.
Måske har du hørt om den samtykkelov, som blev indført i Danmark i 2021?
Med den nye samtykkebaserede voldtægtsbestemmelse, som vi i daglig tale kalder for samtykkeloven, er det afgørende spørgsmål, om begge parter har afgivet samtykke til sex. Hvis ikke, er der tale om voldtægt.
Konkret betyder det, at begge parter aktivt skal give udtryk for samtykke inden og under et samle.
Og hvordan giver man så samtykke?
Kys, berøringer, nydende lyde eller bevægelser, fx at man vender sig mod den anden person, tager sit undertøj af, udfører samlejebevægelser eller lignende, er eksempler på, at man giver samtykke, hvis ikke det sker verbalt.
Omvendt betyder det, at hvis den ene part er under stærk alkoholpåvirkning og dermed ikke i stand til at afgive samtykke, eller på anden vis ”fryser” under akten, så vil det være ensbetydende med, at der ikke er givet samtykke.
Et samtykke kan altid trækkes tilbage.
Selvom der er vist tegn på samtykke fx ved ovenstående handlinger, så kan man ændre mening undervejs. Derfor er det vigtigt, at man hele tiden er opmærksomme på hinandens tegn og signaler undervejs. Uden dem, kan man ikke være sikker på, at der er afgivet samtykke til sex.
Voldtægt uden vold?
Der kan sagtens være tale om en voldtægt uden vold indblandet.
Voldtægt kan også være:
– Offeret protesterer, men opgiver modstand
– Offeret er lammet af frygt og yder ingen modstand
– Offeret er dopet, meget fuld, sover tungt
– Byttesex (sex for penge, slik, opholdstilladelse)
– Gerningsmanden udnytter et afhængighedsforhold; offeret mister værdifulde ressourcer ved at gøre modstand.
Spørgsmål fra unge
Min veninde fortæller, at hun havde sex med en fyr i weekenden til en fest. Hun var så fuld, at hun ikke kan huske så meget fra akten. Hun kan godt lide fyren og synes, han er sød. Er der tale om en voldtægt?
En voldtægt defineres ikke ud fra, om man kan lide den person man har sex med eller ej, men ud fra om man har givet samtykke til at have sex med personen.
Hvis din veninde ikke har givet fyren samtykke til at de skulle have sex, eller har været for påvirket til at kunne give det, har fyren juridisk set udsat din veninde for en voldtægt.
Hvis din veninde ikke har en oplevelse af, at fyren har overtrådt/overskredet hendes seksuelle grænse, kan du tale med din veninde om, hvad hun forstår ved seksuelle grænser, og om I har samme opfattelse af grænser.
Min kæreste kom fuld hjem fra en fest og vi lagde os til at sove sammen. Om natten vågner jeg ved, at han har stukket sin pik op i mig. Er der tale om voldtægt?
Da din kæreste ikke har spurgt, om du havde lyst til sex, før han begyndte at trænge ind i dig, er der tale om sex uden samtykke. At din kæreste var fuld, er ikke en undskyldning.
Det er et fælles ansvar at sikre, at begge parter har lyst til sex både før og under samleje.
Hvis din oplevelse er, at din kæreste også i andre situationer overskrider dine grænse, vil jeg opfordre dig til at tale med ham om det og særligt i forhold til den seneste situation, hvor han helt bestemt har overskred din seksuelle grænse.
Statistik om voldtægt
Ifølge Justitsministeriets offerundersøgelse finder 11.400 voldtægter sted i Danmark i gennemsnit om året.
58 % af voldtægter og voldtægtsforsøg sker for unge kvinder.
I løbet af det første år med den nye samtykkelov anmeldte 2.126 personer en voldtægt til politiet – og af dem er det kun ca. 14 procent, der fører til en dom.
Litteratur:
Elklit, Ask, Andersen, Line Elby & Spindler, Helle: Traumepsykologisk materialesamling – Psykiske følger efter voldtægt (2020)
Offerundersøgelse 2005 -2019, Justitsministeriet
DR (2022) Første år med omdiskuteret samtykkelov, tal på baggrund af Rigspolitiet og Anklagemyndigheden, læs artikel på: https://www.dr.dk/nyheder/webfeature/samtykkeloven
Er du i tvivl om du har fået overskredet dine seksuelle grænser?
I Kvistens Ungerådgivning, kan du komme i et gruppeforløb med andre unge. Her får du viden om seksualitet, og støtte til hvordan du kan holde fast i dine grænser.