Grænseland, Odense Kommune

Opmærksomhedspunkter ift. at spotte byttesex, byttedating og sugardating

Teksten er fra en pjece fra Odense Kommune om hvordan man får gang i den gode samtale om byttesex, byttedating, sugardating, sextortion og voldtægt. 

Læs den oprindelige pjece her.

Hvis du arbejder med unge, og du er i tvivl om, hvorvidt der foregår byttesex, byttedating eller sugardating, så er der nogle ting, du kan være opmærksom på. 

Husk at de enkelte ting ikke nødvendigvis betyder at den unge udveksler sex eller intimitet, og derfor bør du indlede dialogen med nysgerrighed. 

Vær opmærksom på:

  • Den unges forbrug og indtægt hænger ikke sammen.
  • Den unge har været udsat for seksuelle overgreb/voldtægt.
  • Den unge har et lavt selvværd.
  • Den unge har et misbrug.
  • Den unge har et spinkelt netværk.
  • Den unge har ofte afbud til aftaler.
  • Den unge og du har en overfladisk kontakt.
  • Den unges fortællinger om sit liv hænger ikke rigtig sammen.
  • Den unge er psykisk ustabil, har måske forsøgt selvmord eller har tanker herom.

Eksempel på et spørgsmål

Første samtale med en ung, hvor fagpersonen har en bekymring om, at den unge bytterdater og bytter sex for et sted at sove. 

“Du har et svært forhold til din mor, du fortæller ofte om jeres mange konflikter og at du går hjemmefra og er væk i flere dage, hvor din mor ikke ved hvor du er. Jeg er også bekymret for, hvor du opholder dig og hvem du er sammen med. Du fortalte i sidste uge om en lidt ældre fyr, du havde overnattet hos.

Kan du huske jeg nævnte min bekymring for, om du måske gav sex for at overnatte? Jeg vil rigtig gerne tale med dig om det hele og måske vi sammen kan finde nogle strategier for, hvordan du bedst kan passe på dig selv? Vil det være okay med dig?”

Svært for den unge

Selvom du er nysgerrig, så er det ikke sikkert at den unge åbner op med det samme. Det kan der være flere grunde til. 

Nogle af de mest almindelige grunde er at den unge:

  • Ikke ser sig selv som en, der sælger sex/sugardater/bytter sex.
  • Har skamfølelse over at sælge sex/sugardate/bytte sex.
  • Gerne vil blive set, mødt og forstået ift. at byttesex, byttedating og sugardating.
  • Ikke ønsker at blive set som et offer.
  • Frygter at samtalen handler om socialt bedrageri.
  • Frygter at samtalen handler om at børnene skal fjernes.
  • Frygter at blive dømt af andre.
  • Frygter, det kommer til at stå i den unges sagsakter.

Eksempel på et spørgsmål

Første samtale med en ung, hvor fagpersonen har en bekymring om at den unge bytter sex for stoffer og alkohol. 

“Jeg er glad for, at vi to kan tale om dit liv, som det er lige nu, med mange fester, alkohol, stoffer og kærester Jeg tænker på, om du har sex på den måde, der føles rar for dig og du får sagt fra, overfor de ting du måske ikke har lyst til?Jeg taler med mange unge mennesker og flere fortæller mig det kan være svært at sige fra. 

Måske har du ikke råd til den alkohol du drikker eller de stoffer du tager. Jeg ved at nogen bytter sex for at få råd, er det noget du har prøvet, eller måske noget du går og overvejer? Har du lyst til vi taler lidt om det?”

Inspiration til gode mulighed for at få åbnet samtalen

Der er mange forskellige måder at åbne for samtalen med den unge. 

Her er inspiration til en række udsagn, som kan være hjælpsomme når samtalen skal startes:  

  • “Jeg har sat god tid af i dag, og jeg vil gerne tale med dig om noget, som jeg både synes er vigtigt, men som også svært for mig at sætte ord på. Jeg får brug for din hjælp.”

  • “Jeg har sådan tænkt på, om der er noget vi ikke får talt om. Sker der noget i dit liv, som du har brug for hjælp til, men som jeg aldrig spørger ind til? Det kan være mange ting, og du kan sige alt i det her rum.”

  • “Jeg har den sidste tid tænkt på, om du måske bruger din krop og din seksualitet til at skaffe dig de ting du har brug for, eller måske for at få noget nærvær og opmærksomhed. Det ved jeg du ofte mangler. Det kan være jeg tager fejl, men jeg har bare brug for at sige det højt, så du ved at vi kan tale om det.”

  • “Du fortæller mig en gang imellem om dine kærester, du sover mange forskellige steder og har ikke rigtigt dit eget sted, hvor du kan være alene og finde ro. Jeg har brug for at vi to taler om, om du bruger sex til at få omsorg, et sted at sove osv., Jeg tænker du måske skal betale med noget for at få et sted at sove? Det er bare en tanke.”

  • “Jeg får en gang imellem en tanke, så nu spørger jeg dig for at få afklaring og tilbyde dig hjælp, hvis jeg har ret. Har du nogle gange sex med andre, for at få noget til gengæld?”

  • “Nu kommer det til at lyde som om jeg snager, men jeg vil egentlig bare gerne hjælpe dig bedst muligt; jeg har bare lagt mærke til at du ofte har nyt tøj og nye sko, du fortæller at du tit er ude at spise. Hvordan får du råd til det på SU/Uddannelseshjælp? Jeg har tænkt på, om du måske bytter sex for at få disse ting?”

  • “Vi taler ofte om dit brug af hash/alkohol/stoffer. Hvordan får du råd til at købe de her ting? Det er dyrt. Jeg har før talt med en, som byttede sig til de her ting for sex, og jeg er bekymret for at du gør det.”

  • “Jeg synes at have bemærket den seneste tid, at du har trukket dig fra din skole og dine venner/veninder. Har du været udsat for noget ubehageligt? Jeg synes at kunne genkende nogle mønstre, hvor jeg kommer til at tænke på, om du har været udsat for et overgreb/sextortion/bytter sex, hvis jeg har ret, skal du vide, at jeg gerne vil hjælpe dig.”

  • “Jeg vil gerne tale med dig om byttesex i dag. Det vil jeg gerne, fordi jeg bekymrer mig om, om du får passet godt på dig selv i det. Måske vi kan tale om, hvordan du passer på dig selv?”

  • “Vi har før talt om, at du har været udsat for seksuelle overgreb i din opvækst, og hvor meget det har påvirket dit liv og stadig gør. Jeg vil gerne tale med dig om, hvordan jeg bedst muligt kan hjælpe dig videre. Jeg kan se nogle adfærdsmønstre som bekymrer mig. Dit forhold til mænd/kvinder virker svært og udfordrende for dig.”

  • “Din trivsel er faldet på det sidste, og jeg er bekymret for at der sker noget i dit liv, som vi ikke har talt om. Du virker meget optaget af din mobil, og du virker lidt fraværende. Er der noget der påvirker dig?  Er der nogen der presser dig på de sociale medier?”

Krediteret: 

Grænseland, Odense kommune

Telefon 29427956

Relateret indhold

overlay-stories
couple-802062_1280
Her får du 5 gode råd til hvordan du kan træne grænsesætning. Skrevet af Reden Ung
overlay-stories
Emotional intelligence, balance emotion control feeling between work stressed or sadness and happy lifestyle concept, mindful calm woman using her hand to balance smile and sad face.
Læs om alle de tanker der kommer i forbindelse med studiestart. Skrevet af Reden Ung
overlay-stories
handcuffs-2580300_1280
Læs Majas historie om at opleve grooming
Svar på nogle få spørgsmål, så vi kan vise dig skræddersyet indhold, som passer til dig.
Når vi siger "Grænser", handler det om din evne til at mærke efter, hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange ved man hvad man kan lide, andre gange kan det være svært at mærke.
Vores test gemmer ikke noget om dig specifikt. Din mobil vil måske kunne huske dine svar, men du kan selv nulstille svarene under "Resultat"-knappen efter testen.
Spørgsmål 1 af 7
Vi starter let
Hvor gammel er du?
Spørgsmål 2 af 7
Hvilket køn identificerer du dig med?
Spørgsmål 3 af 7
Er du seksuelt aktiv?
Lidt personligt, men vigtigt for at kunne vise dig de rette artikler.
Spørgsmål 4 af 7
Føler du dig tryg ved at sætte ord på dine grænser overfor den person du er sammen med?
Kunne være en kæreste eller en tilbagevendende flirt
Spørgsmål 5 af 7
Hvis du nu tænker lidt efter ...
Er du nogensinde blevet presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Spørgsmål 6 af 7
Har du prøvet at gøre noget seksuelt eller dele noget intimt indhold for at få noget i bytte?
... det kunne fx være penge, opmærksomhed, gaver eller oplevelser.
Spørgsmål 7 af 7
Sidste spørgsmål:
Der findes flere måder, hvor du kan få gratis råd eller støtte. Hvis det skulle være, hvilken slags ville du så være mest interesseret i?