2 hurtige om indholdet
Det skal du hvis du enten lige er begyndt på et studie eller skal starte på et studie i fremtiden
Studiestarten er en tid fyldt med nye muligheder, men også nye udfordringer. Det kan være svært at navigere i det sociale pres, som ofte følger med, når man starter på noget nyt. Derfor er det vigtigt at mærke, sætte og holde fast i sine grænser.d
Læs 10 gode råd til studie start nederst i indlægget
Kia kaster sig straks ud i det sociale liv. Hun deltager aktivt i de mange drikkeleje, der er designet til at bryde isen mellem de nye studerende. Men efterhånden som aftenerne skrider frem, og drikkevarerne flyder frit, begynder Kia at føle sig overvældet.
Studiestart markerer en stor overgang for unge, der træder ind i en ny, spændende fase af livet. Med rusture, puttefester og nye sociale miljøer følger både forventninger og pres, som kan være svære at navigere i. At kende dine egne grænser og forstå, hvordan du sætter dem, er derfor en essentiel del af en god studiestart.
Det sociale pres
Når man træder ind ad døren på sit nye uddannelsessted, møder man ofte et nyt socialt fællesskab. Du møder ind til events, der er designet til at skabe sammenhold, men som også kan udfordre dine personlige grænser. Man kan føle et pres for at deltage i aktiviteter, som man måske ikke er okay med, blot for at passe ind.
At træde ind i et nyt socialt miljø kan føles både spændende og skræmmende. Du har måske hørt familie og venner tale om, hvordan de stadig har venner fra studietiden, og hvor fed deres studietid var. Så der er måske dannet en forventning om at møde nye venner, men der er også en risiko for at blive udsat for et socialt pres, som kan være svært at håndtere. Det kan være alt fra drikkepres til lege eller ritualer, der går over dine grænser. Det er vigtigt at huske, at det altid er helt i orden at sige nej og stå ved dine værdier og grænser – også selvom der står en introvejleder og siger det modsatte.
Rusture og introfester
Rusture og introfester er en stor del af studiestarten, hvor nye studerende får mulighed for at lære hinanden at kende i uformelle omgivelser. Rustur kan være en fantastisk mulighed for at knytte nye venskaber og skabe gode minder, men de kan også medføre situationer, hvor du føler dig presset til at deltage i noget, du ikke er klar til. Det kan være udfordrende at sige fra, især hvis det føles, som om alle andre er med på legen.
Økonomiske bekymringer
Studiestart er ofte også lig med en ny økonomisk virkelighed, hvor mange unge skal lære at leve på SU eller en stram indkomst. Det kan være en stor udfordring, især når der er mange fristelser og sociale aktiviteter, som koster penge. Uden klare økonomiske grænser kan man hurtigt ende i en situation, hvor man ikke har råd til basale ting. De fleste studerende har stiftet bekendtskab med langvarigt forbrug af pasta/ketchup, havregryn eller hurtige nudler fra Netto.
Med den øgede frihed, som studielivet bringer, kan nogle unge føle sig presset til at finde alternative måder at tjene penge på eller navigere i sociale forventninger. I en tid med økonomisk pres og øget socialt ansvar kan nogle unge blive lokket af muligheder, der virker som en nem løsning, men som kan have alvorlige konsekvenser. Det er vigtigt at holde øjnene åbne, vurdere sådanne situationer kritisk og sætte sine grænser klart, inden man træffer beslutninger, man senere kan fortryde.
En svær start
Memet og Kia har netop afsluttet sommeren og ser frem til deres nye liv som studerende på RUC. Begge er spændte på at komme væk hjemmefra og starte en ny fase i deres liv. Den første uge på studiet er fyldt med faglige introduktioner og sociale arrangementer, guidet af deres introvejledere, som gør deres bedste for at få alle til at føle sig velkomne. Men med introaktiviteterne følger også festlige indslag som puttefester og rusture, hvor alkohol og drikkeleje fylder meget.
Kia kaster sig straks ud i det sociale liv. Hun deltager aktivt i de mange drikkeleje, der er designet til at bryde isen mellem de nye studerende. Men efterhånden som aftenerne skrider frem, og drikkevarerne flyder frit, begynder Kia at føle sig overvældet. Hun har svært ved at sige fra, når en ny leg starter, selv når hun mærker, at hun har fået nok at drikke. Presset for at være en del af fællesskabet og frygten for at skille sig ud får hende til at ignorere sine egne grænser.
Memet derimod, står i en helt anden situation. Han har tidligere haft en ubehagelig oplevelse med alkohol i gymnasiet og har derfor valgt ikke at drikke. Fra starten af introforløbet holder han sig i baggrunden til festerne og deltager i de lege, hvor han kan uden at skulle drikke. Men allerede efter den første fest føler Memet, at han skiller sig ud. Kommentarerne om hans valg om at drikke sodavand uden alkohol hænger stadig i luften, og det føles som om, hans medstuderende ser det som en særhed frem for et personligt valg.
Da rusturen nærmer sig, begynder Memet at føle sig mere og mere udenfor. Selvom han havde forberedt sig på, at han nok ville blive mødt med spørgsmål og kommentarer, er han ikke forberedt på, hvor isoleret han føler sig, når festen først går i gang. Alle omkring ham drikker, og selvom ingen direkte siger, at han burde drikke, ligger forventningen og presset hele tiden i luften. Memet overvejer endda kortvarigt at tage en drink bare for at glide ind i fællesskabet, men minder sig selv om den dårlige oplevelse fra fortiden.
For både Kia og Memet bliver de første uger på studiet en udfordring, ikke kun fagligt, men også i forhold til at navigere i de sociale normer og finde deres egne grænser. Kia mærker på egen krop, hvordan pres fra omverdenen kan gøre det svært at sige stop, selv når hun mærker, at hun har nået sin grænse. Memet derimod står overfor udfordringen med at stå ved sine egne valg, selv når de skiller sig ud fra flertallet.
Hvordan mærker man sine egne grænser i ruset fra nye begyndelser?
Studiestarten er en tid fyldt med nye muligheder, men også nye udfordringer. Det kan være svært at navigere i det sociale pres, som ofte følger med, når man starter på noget nyt. Kia og Memets historier viser, hvor forskellige udfordringer man kan stå overfor, og hvor svært det kan være at holde fast i sine egne grænser, når man føler sig presset til at passe ind.
Det er okay at sige fra – hvad end det handler om at tage en pause fra drikkelejene, eller at holde sig til sodavand hele aftenen. Det vigtigste er at lytte til sig selv og sine egne behov, selv når omgivelserne trækker i en anden retning.
Vi har samlet 10 tips til en god studiestart ud fra vores egne erfaringer, så du forhåbentlig får en bedre start.
10 tips til en god studiestart
- Vær opmærksom på dine følelser i sociale situationer. Hvis noget føles ubehageligt, er det okay at respektere det og sige nej.
- Det er en god idé at have en exit-strategi klar, hvis du kommer ud i en situation, der går over dine grænser.
- Lav en realistisk studieplan, der også inkluderer tid til afslapning og sociale aktiviteter. Overanstreng dig ikke.
- Søg hjælp tidligt, hvis du oplever, at det faglige pres bliver for stort. Der findes mange støttemuligheder på de fleste uddannelsesinstitutioner.
- Aftal med en ven, at I holder øje med hinanden under fester og rusture, og respekter hinandens grænser.
- Husk, at det er helt i orden at trække sig fra en situation, der ikke føles rigtig for dig.
- Lav et budget, der dækker både nødvendige udgifter og sociale aktiviteter. Prioritér, hvad der er vigtigst for dig.
- Vær åben over for dine venner om, hvad du har råd til. Det er okay at sige nej til dyre aktiviteter.
- Lyt til din krop og dit sind. Tag pauser, når du har brug for dem, og vær opmærksom på tegn på stress.
- Søg støtte fra venner, familie eller en rådgiver, hvis du føler dig overvældet.
Har du styr på dine grænser?
Hos RedenUng kan du få støtte og hjælp til hvordan du kan holde fast i dine seksuelle grænser og passe godt på dig selv.