Stories

Grænselyst – Samtykke fra dig selv

Skrevet af Nikolaj Ryom

Mød Nikolaj i LivaUnges Gruppechat

Chat med andre unge i LivaUnges gruppechat. Der deltager ofte en gæstechatter, f.eks. Nikolaj, der har skrevet dette indlæg.

Du er anonym, og der deltager en rådgiver fra LivaUnge.

Det er min opfattelse at det ikke er usædvanligt, at man får sagt ja til noget seksuelt, når man egentlig mener nej.

Min veninde fortalte mig, at hun har haft sex, hvor hun efterfølgende har fortrudt det. Hun stod tilbage med en tomhedsfølelse og en fornemmelse af tristhed. Men der var jo som sådan ikke noget at være ked af det over, hun havde jo selv været med på den. Det fik mig til at stille spørgsmålet: Kan man voldtage sig selv? 

Når min veninde fortæller mig om hendes oplevelse, kan jeg genkende følelserne hun stod tilbage med. Men jeg har aldrig tænkt videre over det. Som teenager havde jeg svært ved at mærke mig selv, det tænker jeg egentlig er meget normalt i den alder. Jeg havde svært ved at skulle ødelægge ”den gode stemning” eller gøre tingene akavet. Så var det i øjeblikket nemmere at have sex med vedkommende, selvom lysten ikke rigtig var der. Men når man bagefter står tilbage med ubehagelige følelser, er der måske meget mere på spil end et hurtigt knald? 

Hvad sker der når man sætter andres behov før sine egne grænser?

Man fjerner elementet af at et andet menneske påtvinger sig adgang til ens krop. Men tilføjer elementet af at man tillader nogen gøre noget ved ens krop, man ikke har lyst til. Respekten, kærligheden og omsorgen for egen krop forsvinder. Når tomhedsfølelsen rammer, er det måske i virkeligheden følelsen af at have svigtet sig selv. Sætte andres seksuelle behov før ens egne grænser. 

Det er min opfattelse at det ikke er usædvanligt, at man får sagt ja til noget seksuelt, når man egentlig mener nej. At lærer at lytte efter sin egen krop, er en livslang øvelse. For det handler ikke kun om at sige nej, det handler om at kunne mærke sig selv, hvad har man lyst til og handle efter det. Det er min erfaring at for hver gang du overskrider dine egne grænser, er du et skridt tættere på at blive grænseløs.

Krop & Køn

Hos LivaUnge møder vi unge mennesker, der har været udsat for seksuelle overgreb, været udsat for grooming og unge, der har oplevet at blive overtalt til at bytte eller sælge sex; det som nogen kalder ”sugardating”.

Hos LivaUnge kan man få rådgivning og en snak om f.eks. konsekvenser af ”sugerdating”, relevante støttemuligheder, når ens seksuelle grænser bliver overtrådt og rådgivning i forhold til krop, køn og seksuel identitet.

Podcasten er udviklet af LivaUnge.

Denne podcast handler om kroppen og om køn, hvor LivaUnge har besøg af overlæge fra Sexologisk Klinik; Mette Ewers Haahr.

Var det brugbar viden for dig?

Mange tak for din feedback!

Relateret indhold

overlay-stories
AdobeStock_563914721
Anonym er i tvivl om sin seksuelle identitet. Se spørgsmålet, og læs svaret fra rådgiveren på Cyberhus.
overlay-stories
AdobeStock_135558761
Bine vil gerne vide om man skal ændre på sig selv i et forhold. Se spørgsmålet, og læs svaret fra rådgiveren på Cyberhus.
overlay-stories
Young pensive long haired sacred girl standing outside alone
Anonym er usikker på sig selv under sex. Læs spørgsmålet, og se hvad rådgiveren fra Cyberhus svarer.
Svar på nogle få spørgsmål, så vi kan vise dig skræddersyet indhold, som passer til dig.
Når vi siger "Grænser", handler det om din evne til at mærke efter, hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange ved man hvad man kan lide, andre gange kan det være svært at mærke.
Vores test gemmer ikke noget om dig specifikt. Din mobil vil måske kunne huske dine svar, men du kan selv nulstille svarene under "Resultat"-knappen efter testen.
Spørgsmål 1 af 7
Vi starter let
Hvor gammel er du?
Spørgsmål 2 af 7
Hvilket køn identificerer du dig med?
Spørgsmål 3 af 7
Er du seksuelt aktiv?
Lidt personligt, men vigtigt for at kunne vise dig de rette artikler.
Spørgsmål 4 af 7
Føler du dig tryg ved at sætte ord på dine grænser overfor den person du er sammen med?
Kunne være en kæreste eller en tilbagevendende flirt
Spørgsmål 5 af 7
Hvis du nu tænker lidt efter ...
Er du nogensinde blevet presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Spørgsmål 6 af 7
Har du prøvet at gøre noget seksuelt eller dele noget intimt indhold for at få noget i bytte?
... det kunne fx være penge, opmærksomhed, gaver eller oplevelser.
Spørgsmål 7 af 7
Sidste spørgsmål:
Der findes flere måder, hvor du kan få gratis råd eller støtte. Hvis det skulle være, hvilken slags ville du så være mest interesseret i?

SPØRGESKEMA

Deltag i anonym undersøgelse om seksuelle grænser