Stories

Julen er ikke altid hjerternes fest!

Skrevet af Karina

Mød Karina i LivaUnges Gruppechat

Chat med andre unge i LivaUnges gruppechat. Der deltager ofte en gæstechatter, f.eks. Karina, der har skrevet dette indlæg.

Du er anonym, og der deltager en rådgiver fra LivaUnge. 

Julen bringer mange følelser med sig, og kan også indeholde ensomhed og sårbarhed. Der kan være ambivalente følelser pga. skilsmisse, sammenbragte børn. På den måde kan det blive en kompliceret tid, der forstyrrer hvordan vores perfekte danske jul skal være.

Julen er for mange en særlig tid, forbundet med faste traditioner

Det er familiehygge, bage småkager, være sammen med familien, glæde sig til d 24, hvor de fleste er samlet i familiens skød med dem de holder af. Men julen er også en højtid spækket med følelser, og for nogen et stort savn. 

I mit voksenliv har julen for mig, været meget kontrastfyldt. Jeg har holdt jul i 8 år sammen med min x-mand, og hans familie, mine papbørn. Jeg har ikke en særlig stor familie selv, en søster, en svoger, en mor, papfar og far. Min far har jeg ikke holdt jul med særlig ofte. 

Indimellem inviterede vi min familie til juleaften. Det var ofte en jul der krævede meget forberedelse, da min x-mand har en stor familie, mange børn og børnebørn osv. 

Jeg følte mig aldrig alene, fordi jeg altid var omringet af et hav af mennesker, men selvom der var mange, kunne jeg godt føle at være ensom i det alligevel

Det mindede mig ofte om, at jeg ikke selv har en særlig stor familie. De juleaftner var tit kaos, med mange børn, meget mad der skulle laves, og en familie jeg ikke helt følte at jeg passede ind i. Så det var svært hvert år.  

For 2 år siden blev jeg skilt, og der mærkede jeg for alvor ensomheden, og kontrasten mellem at have haft en stor familie, været gift og papmor – til året efter at sidde alene juleaften pga corona. Det var særligt hårdt, fordi det var mit første år alene efter skilsmissen.

Jeg følte mig aldrig alene, fordi jeg altid var omringet af et hav af mennesker, men selvom der var mange, kunne jeg godt føle at være ensom i det alligevel. 

Hele december måned er svær, fordi det er forbundet med hjerternes fest, glæde kærlighed og familie.

I år er det stadig svært, jeg taler ikke særlig meget med min familie, og er ikke særlig tæt på dem, så jeg ved faktisk ikke helt præcis hvad juleaften bringer med sig i år. Om jeg skal ses med dem, eller om jeg skal være frivillig et sted, eller bare være alene. 

Jeg er blevet bedre til at acceptere, at det nu er mig der skaber december måned. Det har jeg gjort ved at gøre en masse gode ting for mig selv. 

Selfcare, hygge ekstra godt omkring mig selv, gøre gode ting for dem jeg holder af, være nærværende overfor mine venner, og ikke mindst mig selv. 

Jeg har en lille vennegruppe, som jeg ser, og holder af, så i julen kompenserer jeg for de svære følelser, ved at gøre hyggelige ting sammen med dem. Gå på julemarkeder, spise gløgg og æbleskiver, og på den måde nyder jeg alligevel december.

Julen er ikke perfekt, og vi skal selv skabe rammerne for en god jul

I fremtiden drømmer jeg om selv at skabe min familie, om den er lille eller stor, det har ikke den store betydning. Så længe der er hjerterum og kærlighed som er størst af alt!

Var det brugbar viden for dig?

Mange tak for din feedback!

Relateret indhold

overlay-stories
AdobeStock_563914721
Anonym er i tvivl om sin seksuelle identitet. Se spørgsmålet, og læs svaret fra rådgiveren på Cyberhus.
overlay-stories
AdobeStock_135558761
Bine vil gerne vide om man skal ændre på sig selv i et forhold. Se spørgsmålet, og læs svaret fra rådgiveren på Cyberhus.
overlay-stories
Young pensive long haired sacred girl standing outside alone
Anonym er usikker på sig selv under sex. Læs spørgsmålet, og se hvad rådgiveren fra Cyberhus svarer.
Svar på nogle få spørgsmål, så vi kan vise dig skræddersyet indhold, som passer til dig.
Når vi siger "Grænser", handler det om din evne til at mærke efter, hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange ved man hvad man kan lide, andre gange kan det være svært at mærke.
Vores test gemmer ikke noget om dig specifikt. Din mobil vil måske kunne huske dine svar, men du kan selv nulstille svarene under "Resultat"-knappen efter testen.
Spørgsmål 1 af 7
Vi starter let
Hvor gammel er du?
Spørgsmål 2 af 7
Hvilket køn identificerer du dig med?
Spørgsmål 3 af 7
Er du seksuelt aktiv?
Lidt personligt, men vigtigt for at kunne vise dig de rette artikler.
Spørgsmål 4 af 7
Føler du dig tryg ved at sætte ord på dine grænser overfor den person du er sammen med?
Kunne være en kæreste eller en tilbagevendende flirt
Spørgsmål 5 af 7
Hvis du nu tænker lidt efter ...
Er du nogensinde blevet presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Spørgsmål 6 af 7
Har du prøvet at gøre noget seksuelt eller dele noget intimt indhold for at få noget i bytte?
... det kunne fx være penge, opmærksomhed, gaver eller oplevelser.
Spørgsmål 7 af 7
Sidste spørgsmål:
Der findes flere måder, hvor du kan få gratis råd eller støtte. Hvis det skulle være, hvilken slags ville du så være mest interesseret i?

GRUPPECHAT OM SEKSUEL IDENTITET OG GRÆNSER

Chat anonymt med andre om seksuel identitet og grænser onsdage kl.19-21 i februar

SPØRGESKEMA

Deltag i anonym undersøgelse om seksuelle grænser