Viden

Hvad er minoritetsstress?

Baseret på fra artikel på LGBT+

Læs den oprindelige her

2 hurtige om indholdet

Det skal du, hvis du gerne vil læse om minoritetsstress blandt fx lgbtq+ mennesker

Når man oplever stress, kan det være svært at mærke sig selv, og derfor er der større risiko for at man overskrider sine egne grænser. Hvis det fortsætter, kan det have konsekvenser for ens trivsel. 

Oplever du minoritetsstress?

Minoritetsstress blandt LGBT+ personer hænger sammen med en oplevelse af at blive afvist, mistænkeliggjort og udskammet, hvis ens seksualitet, køn og/eller kroppe bryder med samfundsmæssige normer. 

Minoritetsstress er den stress minoritetspersoner kan opleve som en konsekvens af at leve i et samfund, der ikke anerkender og forstår diversitet.    

Stressfaktorerne kan være alt fra direkte oplevelser af diskrimination, hadforbrydelser og chikane såvel som oplevelser af at være anderledes, mistænkeliggjort eller at skulle forsvare sin ”anderledeshed” i mødet med omverdenen. 

Minoritetsstress forekommer oftest blandt LGBT+ personer eller andre minoriteter. Det betyder dog ikke at LGBT+ personer er mere psykisk sårbare end den øvrige befolkning. Minoritetsstress er en reaktion på at leve i et system og samfund, som dårligt rummer diversitet

Minoritetsstress er forbundet med psykiske udfordringer, rygning, for højt alkoholforbrug, stofbrug samt visse fysiske lidelser, og i statistikkerne forekommer disse hyppigere blandt LGBT+ personer i sammenligning med heteroseksuelle cispersoner.  

Minoritetsstress og grænser

Når man oplever stress, så er man mere tilbøjelig til at miste følingen med sig selv. Det kan også betyde at ens grænser bliver sværere at mærke og reagere på. 

Samtidig kan det opleves som en nemmere løsning at gå på kompromis med egne grænser, fordi det måske mindsker nogle af de ydre faktorer til stressen. 

På længere sigt vil gentagne grænseoverskridelser dog have en betydning for ens trivsel. 

Tal med din læge 

Fordi mange LGBT+ personer oplever minoritetstress, er det en god ide at tale med med din læge om din kønsidentitet, seksualitet eller seksuelle orientering.

Kender lægen til baggrunden for, hvordan du har det, vil de også bedst kunne yde den rigtige rådgivning og behandling.  

Når det er sagt, skal alle sundhedsproblemer behandles som det, det er. Har du som LGBT+ person depressive tendenser, forhøjet blodtryk eller søvnproblemer skal det naturligvis behandles, som hos alle andre mennesker. 

Er du i tvivl om din seksuelle identitet?

Hos LGBT+ kan du blive en del af AURA.

AURA er et frirum for unge LGBT+ personer under 18 år. Her er der ingen fordomme, højt til loftet og du har mulighed for at udleve din identitet, præcis som du har lyst.

Relateret indhold

overlay--viden
couple-802062_1280
Her får du 5 gode råd til hvordan du kan træne grænsesætning. Skrevet af Reden Ung
overlay--viden
Emotional intelligence, balance emotion control feeling between work stressed or sadness and happy lifestyle concept, mindful calm woman using her hand to balance smile and sad face.
Læs om alle de tanker der kommer i forbindelse med studiestart. Skrevet af Reden Ung
overlay--viden
adria-garcia-sarceda-CuAwMHalesU-unsplash (1)
Læs om hvordan du passer på dig selv, hvis du sugardater. Skrevet af RedenUng
Svar på nogle få spørgsmål, så vi kan vise dig skræddersyet indhold, som passer til dig.
Når vi siger "Grænser", handler det om din evne til at mærke efter, hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange ved man hvad man kan lide, andre gange kan det være svært at mærke.
Vores test gemmer ikke noget om dig specifikt. Din mobil vil måske kunne huske dine svar, men du kan selv nulstille svarene under "Resultat"-knappen efter testen.
Spørgsmål 1 af 7
Vi starter let
Hvor gammel er du?
Spørgsmål 2 af 7
Hvilket køn identificerer du dig med?
Spørgsmål 3 af 7
Er du seksuelt aktiv?
Lidt personligt, men vigtigt for at kunne vise dig de rette artikler.
Spørgsmål 4 af 7
Føler du dig tryg ved at sætte ord på dine grænser overfor den person du er sammen med?
Kunne være en kæreste eller en tilbagevendende flirt
Spørgsmål 5 af 7
Hvis du nu tænker lidt efter ...
Er du nogensinde blevet presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Spørgsmål 6 af 7
Har du prøvet at gøre noget seksuelt eller dele noget intimt indhold for at få noget i bytte?
... det kunne fx være penge, opmærksomhed, gaver eller oplevelser.
Spørgsmål 7 af 7
Sidste spørgsmål:
Der findes flere måder, hvor du kan få gratis råd eller støtte. Hvis det skulle være, hvilken slags ville du så være mest interesseret i?