KKUC

Børn og unge med seksuelt bekymrende adfærd

Skrevet med udgangspunkt i undervisningsmateriale fra KKUC

Kursus: Børn og unge med seksuelt bekymrende adfærd

Afholdes af Marianne Gutte Petersen i Projekt Unge & Grænser

Find hele materialet eller book et kursus her

KKUC

‘Projekt unge og grænser’ er et landsdækkende tilbud til fagpersoner på bo- og opholdssteder, der arbejder med udsatte unge. Projektet tilbyder læring og forståelse om unge og seksualitet, og herunder viden om unge med seksuelt bekymrende eller prostitutionslignende adfærd.

Rigtig mange tror, at alle, der oplever overgreb, udvikler en seksuelt grænseoverskridende adfærd. I virkeligheden er det kun cirka en tredjedel. 

Der findes dog andre faktorer som spiller ind på, hvorvidt børn og unge har højere risiko for at udvise en seksuelt grænseoverskridende adfærd.

I det følgende kan du læse om hvilke faktorer der spiller ind, hvordan du kan bruge bekymringsbarometeret, hvad senfølger er og hvordan du passer på dig selv som fagperson.

Hvad ved vi om børn og unge, der har seksuelt grænseoverskridende adfærd?

Det er ikke tale om en ensartet gruppe – men et fællestræk kan være børn og unge der fremstå umodne og med følelsesmæssige, interpersonelle og sociale vanskeligheder. 

Det kan også være et generelt træk, at de er følelsesmæssigt hæmmede, og at de mangler selvindsigt i en grad, der betyder, at de har svært ved at forholde sig til andre på en empatisk måde. 

Seksuelt grænseoverskridende adfærd forekommer fortrinsvist blandt drenge, og vold i hjemmet øger risikoen for at udvikle en grænseoverskridende adfærd. 

Bekymringsbarometret

JanusCentret har udviklet et værktøj, som kan benyttes, hvis der er tvivl om, hvordan man bør tackle den seksuelle adfærd, som barnet eller den unge udviser.

Bekymringsbarometret er et værktøj, der kan bruges, hvis der er tvivl om, hvor bekymret man skal være over den adfærd, barnet eller den unge udviser, ligesom det også giver handleanvisninger til at reagere og håndtere adfærden.

Grøn indikerer, at barnet eller den unge udviser normativ og alderssvarende adfærd. Orange indikerer, at barnet eller den unge udviser adfærd, som kræver skærpet opmærksomhed og eventuel indgriben. Rød indikerer, at barnet eller den unge udviser adfærd, der kræver øjeblikkelig indgriben.

Kilde: Januscentret

Hvad er senfølger? 

Senfølger er eftervirkninger af et seksuelt overgreb som opstår senere i livet. Det kan være i forbindelse med svære overgange, livskriser eller når man selv skal etablere en kærlighedsrelation. 

Senfølger kan komme til udtryk på flere forskellige måder, herunder også som seksuelt grænseoverskridende adfærd. Adfærden kan være et forsøg på at dæmpe indre angst og skabe forudsigelighed. Det kan også bruges som en genvej til at opnå en følelse af kærlighed eller nærhed, fordi seksualiteten er blevet forbundet med de to gennem overgrebet. 

Det er vigtigt at være opmærksom på at alle eller næsten alle fagpersoner vil opleve en reaktion efter en samtale med et barn eller en ung som har en grænseoverskridende adfærd, og derfor bør fast supervision være obligatorisk. 

Hvad kan man gøre som fagperson ?

Som fagperson må man altid bestræbe sig på at forstå det, den unge er i stand til at udtrykke, og bidrage til, at den unge oplever sig set, hørt og forstået.

For at skabe de mest optimale rammer for samtalen, er det vigtigt at være opmærksom på hvilken relation man har med barnet eller den unge. En god og tillidsfuld relation skaber mere tryghed, og er en forudsætning for at kunne tale med barnet om det som er hændt.

Fagpersonen skal også føle sig tryg i den faglige situation. Rigtig mange fagpersoner oplever at det er svært at tale om seksualitet, seksuelle overgreb og grænseoverskridende seksuel adfærd. Derfor er det vigtigt at indhente viden og faglig sparring ved behov. 

Hvordan passer man på sig selv som fagperson? 

Seksualitet, seksuelle overgreb og grænseoverskridende seksuel adfærd er temaer som kan udfordre ens faglighed, og samtidig kan der opstå personlige og faglige barrierer i mødet. 

Nogle gange er det meget tydeligt i samtalen, hvor man som fagperson bliver ramt af egne indre processer, og andre gange er det første tydeligt i en efterfølgende supervision, hvor samtalen gennemgås. 

 

Tilbud til fagpersoner

KKUC tilbyder en rådgivningslinje, hvor du som fagperson kan få direkte sags sparring eller inspiration til hvordan du kan arbejde med seksualitet og seksuelle grænser.

KKUC tilbyder også oplæg og kurser til fagpersoner, hvor I bliver klædt på til at varetage samtalen om seksualitet, seksuel grænseoverskridende adfærd og seksuelle overgreb

Relateret indhold

overlay-stories
couple-802062_1280
Her får du 5 gode råd til hvordan du kan træne grænsesætning. Skrevet af Reden Ung
overlay-stories
Emotional intelligence, balance emotion control feeling between work stressed or sadness and happy lifestyle concept, mindful calm woman using her hand to balance smile and sad face.
Læs om alle de tanker der kommer i forbindelse med studiestart. Skrevet af Reden Ung
overlay-stories
handcuffs-2580300_1280
Læs Majas historie om at opleve grooming
Svar på nogle få spørgsmål, så vi kan vise dig skræddersyet indhold, som passer til dig.
Når vi siger "Grænser", handler det om din evne til at mærke efter, hvad der føles rart og ikke rart. Nogle gange ved man hvad man kan lide, andre gange kan det være svært at mærke.
Vores test gemmer ikke noget om dig specifikt. Din mobil vil måske kunne huske dine svar, men du kan selv nulstille svarene under "Resultat"-knappen efter testen.
Spørgsmål 1 af 7
Vi starter let
Hvor gammel er du?
Spørgsmål 2 af 7
Hvilket køn identificerer du dig med?
Spørgsmål 3 af 7
Er du seksuelt aktiv?
Lidt personligt, men vigtigt for at kunne vise dig de rette artikler.
Spørgsmål 4 af 7
Føler du dig tryg ved at sætte ord på dine grænser overfor den person du er sammen med?
Kunne være en kæreste eller en tilbagevendende flirt
Spørgsmål 5 af 7
Hvis du nu tænker lidt efter ...
Er du nogensinde blevet presset til at overskride dine seksuelle grænser?
Spørgsmål 6 af 7
Har du prøvet at gøre noget seksuelt eller dele noget intimt indhold for at få noget i bytte?
... det kunne fx være penge, opmærksomhed, gaver eller oplevelser.
Spørgsmål 7 af 7
Sidste spørgsmål:
Der findes flere måder, hvor du kan få gratis råd eller støtte. Hvis det skulle være, hvilken slags ville du så være mest interesseret i?